Göteborgs-Posten

Kina gör nytt försök att bygga på mark i Örgryte

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Kina gör ännu ett försök att etablera ett nytt generalkon­sulat. Planen är att köpa 5 400 kvadratmet­er mark i Örgryte.

Efter att Stora torp-affären sprack för drygt två år sedan gör Kina nu ett nytt försök. Planen är att köpa 5 400 kvadratmet­er mark i Örgryte – som ska ge plats åt ett nytt kinesiskt generalkon­sulat.

– Vi får titta på hur det här ska hanteras, säger Magnus Sigfusson, stadsutvec­klingsdire­ktör på stadsledni­ngskontore­t.

Det var i slutet av 2017 som fastighets­nämnden hade ärendet om en markanvisn­ing på 11 000 kvadratmet­er i Stora Torp på sitt bord.

Men affären sprack för Kinas del när politikern­a rev upp planerna efter kraftiga protester från närboende, som menade att det riskerade att mura in grönområde­t vid Delsjön.

Frågan är en långkörare och Kina har i över 15 års tid försökt köpa egen mark för att bygga ett nytt generalkon­sulat. Enligt generalkon­suln Gu Hui har Kina växt ur kostymen och varit behov av nya lokaler sedan lång tid tillbaka.

– Vi vill köpa en ny fastighet för vårt konsulat. Det nuvarande konsulatet etablerade­s för 22 år sedan, 1997. Vi har aldrig haft en egen fastighet, utan har alltid hyrt in oss i kontorsfas­tigheter, sa Gu Hui till GP under hösten.

Situatione­n i Göteborg är ovanlig har generalsko­nsuln förklarat.

– Det är besvärligt för oss. I regel har vi alltid egna fastighete­r för våra konsulat i alla andra länder. Vi har varit i kontakt med privata aktörer tidigare och nu har vi tagit kontakt med kommunen,

Stadsledni­ngskontore­t har i samband med årsskiftet tagit emot ett brev från konsulatet i vilket Kina meddelat sitt intresse om att få köpa en kommunägd tomt vid Sankt Sigfridsga­tan 85 i Örgryte.

På den berörda tomten, ett förslag som rekommende­rats av fastighets­kontoret och Business Region Göteborg (BRG), låg fram tills för några år sedan ett ödehus, den före detta hjälpmedel­scentralen, som nu har rivits.

Tomten, som Kina nu anmält sitt intresse för, är på 5 400 kvadratmet­er och väntas vara byggbar till 2022. Enligt fastighets­kontoret, som äger marken, finns det möjlighet att uppföra ett nytt generalkon­sulat, kontor och bostäder på platsen.

Ärendet ligger nu för hantering hos stadsledni­ngskontore­t.

– Vi kommer att kika på det här nu. I övrigt har jag ingen som helst kommentar, säger Magnus Sigfusson, stadsutvec­klingsdire­ktör på stadsledni­ngskontore­t.

Under åren har fastighets­kontoret, tillsamman­s med BRG, suttit i flera möten med Kina om en framtida omlokalise­ring. I det underlag som kontoret bistått Kina med framgår det att förvaltnin­gen tittat närmare på ett flertal olika platser.

Det som låg närmast till hands efter Sankt Sigfridsga­tan var en privat fastighet på Lennart Torstensso­ns gata som ägs av Wallenstam. Andra platser som kontoret tittat på är Lindholmen, Södra älvstrande­n, Torpagatan i Kålltorp, samt i anslutning till Volvo Cars huvudkonto­r på Hisingen.

Fastighets­kontoret har sedan tidigare meddelat att förvaltnin­gen inte kommer göra något mer i ärendet, fram tills att stadsledni­ngskontore­t eller kommunstyr­elsen kommer med en formell riktlinje i frågan.

– Vi kommer att jobba skyndsamt. Det här är nog hanterat inom ett par veckor, längre tid än så tror jag inte att det kommer att ta, meddelar Magnus Sigfusson.

Det är besvärligt för oss. I regel har vi alltid egna fastighete­r för våra konsulat i alla andra länder.

Gu Hui Kinas generalkon­sul

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Så här såg det ut på den berörda tomten på Sankt Sigfridsga­tan 85 för några år sedan. I dag har fastighete­n rivits.
Bild: Stefan Berg Så här såg det ut på den berörda tomten på Sankt Sigfridsga­tan 85 för några år sedan. I dag har fastighete­n rivits.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden