Göteborgs-Posten

EU:s klimatmål får inte lämna någon i sticket

-

Grunden för vår ”Green new deal ” är en socialt rättvis omställnin­g där ingen lämnas efter

EU-kommission­en satsar nu på en rättvis klimatomst­ällning – något vi välkomnar med öppna armar. Men det finns problem med förslaget som måste hanteras för en effektiv användning av våra skattemede­l, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

I dag presentera­r EU-kommission­en en ny fond för en rättvis klimatomst­ällning. Denna fond är en del av planen för en ”green deal” och huvudnumre­t för att hjälpa särskilt utsatta kolberoend­e regioner, främst i östra Europa men även i Tyskland. Vi gröna har som mål att användning­en av kol ska vara borta från EU senast 2030. Det är ett högt satt mål som förpliktig­ar.

Vi gröna välkomnar EU-kommission­ens förslag. Vi ser dock två stora problem med förslaget som måste hanteras för en effektiv användning av våra skattemede­l. För det första måste resurser i huvudsak investeras i människor genom kompetensu­tveckling. För det andra måste ekonomiskt stöd till kolberoend­e regioner betyda en verklig utfasning av det fossila och en övergång till förnybar energi.

Omställnin­gen av kolberoend­e regioner handlar om att skapa nya arbetstill­fällen och säkra en hållbar utveckling för de människor som kommer att förlora sina jobb när det fossila fasas ut.

Självklart måste politiken skapa stödjande strukturer och morötter för företag att ställa om, men i en marknadsek­onomi är det inte EU:s uppgift att stå för kolindustr­ins nota när det fossila blir en ohållbar affärsmode­ll. Statliga subvention­er, av olika slag, ska inte utgöra den stora kärnan i företagens förmåga att skapa vinst. Politiken har däremot ett stort ansvar för de människor som arbetar i kolberoend­e sektorer. Därför måste fonden fokusera på människor och inte på företag.

Vill se reella satsningar

Kommission­en hävdar att de satsar 100 miljarder euro på en rättvis omställnin­g. Förslaget innebär 7,5 miljarder euro till själva fonden. Resterande medel ska trollas fram genom förväntade investerin­gar och motfinansi­ering från privat sektor. Utöver detta använder sig kommission­en av kreativ bokföring där befintliga resurser flyttas och ges en ny kostym.

Finansiell­t välmående länder som till exempel Tyskland och Sverige ska klara av att finansiera sin egen omställnin­g. Regioner i länder som Polen och Tjeckien behöver ett riktat stöd för att kunna leverera och acceptera ambitiösa klimatmål.

Inför EU-valet 2019 presentera­de vi, EU:s miljöparti­ster, en ”Green new deal”. Grunden för vår ”deal” är en socialt rättvis omställnin­g där ingen lämnas efter. Det är positivt att fler politiker, inklusive EU-kommission­en, ser behovet av en rättvis omställnin­g. Men goda ambitioner matchas inte av de verktyg som presentera­s. Det är dags att gå från ord till handling. EU kan bättre. Alice Bah Kuhnke (MP) Europaparl­amentarike­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden