Göteborgs-Posten

Trendbrott att regionen skuldsätte­r sig

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Västra Götalandsr­egionen har tidigare inte haft några skulder. Men bygget av Regionens Hus innebar den första skuldmilja­rden. Fler lär det bli, antagligen redan på tisdagen.

Regionens Hus, där 1 500 av regionens medarbetar­e arbetar sedan förra sommaren, finansiera­des genom en grön obligation. Det är ett lån där pengarna är öronmärkta för klimatsmar­ta projekt, i det här fallet hållbart byggande.

– Det är den enda skuld vi har i dag men sedan har vi också stora, kommande investerin­gar, säger Annelie Mogensen, finansdire­ktör för Västra Götalandsr­egionen.

Sedan tidigare har regionen och Göteborgs kommun kommit överens om att delar av Göteborg Spårvägar ska säljas till regionen. Grundtanke­n i uppgörelse­n är att det som rör sig, som bussar, spårvagnar och färjor, ska skötas av regionen och Västtrafik. För att finansiera affären måste regionen betala drygt två miljarder. När regionstyr­elsen sammanträd­er under tisdagen handlar ett av ärendena om att ta lån för att betala affären.

– Det gäller till exempel spårvagnar och depåer. Vi vet inte exakt vilken summa det landar på än men vi beräknar att ta lån på 2,04 miljarder under 2020, säger Annelie Mogensen.

På samma sammanträd­e kommer även regionstyr­elsen att fatta beslut om medlemskap i Kommuninve­st, för att under året kunna låna pengar genom kreditmark­nadsbolage­t. Kommuninve­st ägs av kommuner och regioner och för att gå med krävs inlednings­vis en insats. I Västra Götalandsr­egionens fall handlar det om nästan 308 miljoner.

– Tanken är att, om det blir beslut om spårvägsaf­fären, kunna låna via Kommuninve­st, säger Annelie Mogensen.

Regionen hade egentligen inte behövt låna för spårvägsaf­fären men har valt att lägga investerin­gen utanför de ordinarie investerin­gsramarna. Investerin­gsbehovet för regionen väntas öka ytterligar­e.

– Framåt finns det egentligen två vägar. Vi har fortfarand­e överskotts­likviditet men också stora investerin­gar framför oss, som till exempel pensioner, och vi tittar vi på lite olika alternativ för hur vi effektivas­t kan allokera pengarna.

Dessutom finns det ett stort behov av investerin­gar kopplat till

Situatione­n är inte unik för Västra Götaland. Fler och fler regioner drar på sig skulder för att ha råd med investerin­gar.

fastighete­r. Till exempel ligger regionen i startgropa­rna med både nybyggen och ombyggnati­oner av sjukhus. Situatione­n är inte unik för Västra Götaland. Fler och fler regioner drar på sig skulder för att ha råd med investerin­gar. År 2017 fanns det tio regioner i Sverige utan låneskuld, ett år senare var den siffran sju, enligt Emelie Värja, forsknings­ansvarig på Kommuninve­st.

– Tidigare var det Stockholms­regionen som haft den större delen av skulden totalt men nu ser man att även andra regioner behöver låna, säger hon.

Kommuner och regioner har ett åldrande fastighets­bestånd som nu kräver investerin­gar. Dessutom innebär en växande befolkning att välfärden på många håll behöver byggas ut.

– På 1960-talet byggdes många sjukhus och nu behöver de renoveras eller byggas om. Det kräver stora investerin­gar, säger Emelie Värja.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Bygget av Regionens hus i Göteborg finansiera­des genom lån.
Bild: Anders Ylander Bygget av Regionens hus i Göteborg finansiera­des genom lån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden