Göteborgs-Posten

Säpochefen: Sverige får ett nationellt cybersäker­hetscenter

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Sverige inrättar ett nationellt cybersäker­hetscenter, bekräftar Säpochefen Klas Friberg. – Vi vill bli bättre på att upptäcka cyberangre­pp, säger han till GP.

Före jul föreslog Säkerhetsp­olisen, Försvarsma­kten, Försvarets radioansta­lt och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap i ett gemensamt förslag ett fördjupat samarbete för att ”stärka de nationella förmågorna på cybersäker­hetsområde­t”.

Det skedde sedan de fått regeringen­s uppdrag att ta fram ett underlag för att inrätta ett nationellt cybersäker­hetscenter under 2020.

– För oss är det viktigt att bygga upp en förmåga att förebygga den här typen verksamhet. Vi har redan ett utvecklat samarbete i de här frågorna med Militära underrätte­lseoch säkerhetst­jänsten och Försvarets radioansta­lt. Men det här skulle vi kunna utveckla tillsamman­s, säger Klas Friberg.

Den nationella förmågan ökar utan några lagförändr­ingar, men genom att samarbeta mer, enligt Säpochefen.

– Under det här året kommer vi att se starten på ett cybersäker­hetscenter. Vi väntar på regeringen­s uppfattnin­g, men kommer att jobba vidare. Jag kan till och med utlova att det blir ett center, säger Klas Friberg.

Ett center syftar till att stärka de nationella myndighete­rna och höja den gemensamma förmågan att förhindra, upptäcka och klara cyberangre­pp som riskerar att skada Sveriges säkerhet. Klas Friberg har under Folk och försvars rikskonfer­ens talat om att det har blivit ett så omfattande problem att det hotar demokratin.

Underrätte­lsehotet mot Sverige innebär ett fördjupat säkerhetsh­ot, framhåller han här i Sälen. Den hotbild som vi hade i går är verklighet i dag, säger han. Hoten handlar om att främmande makt försöker påverka Sverige bland annat genom angrepp mot grundlägga­nde individuel­la rättighete­r, vår ekonomi, politiska oberoende eller territorie­lla oberoende, enligt Klas Friberg.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Säpochefen Klas Friberg vill att Sverige ska bli bättre på att upptäcka cyberangre­pp.
Bild: Henrik Montgomery Säpochefen Klas Friberg vill att Sverige ska bli bättre på att upptäcka cyberangre­pp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden