Göteborgs-Posten

Omfattande skador efter explosion på Östermalm

- Anna Hansson TT

Ett flerfamilj­shus på Östermalm i Stockholm fick omfattande skador vid en kraftig explosion under natten till i går. Smällen hördes flera kilometer bort.

– Hela huset skakade, säger Martha Hodge, en av de evakuerade.

– Det var en av de kraftigast­e explosione­rna vi har haft i den här regionen, säger Erik Widstrand, polisområd­eschef City, på en pressträff.

Enligt honom finns ingen koppling till terrorbrot­t, utan rubricerin­gen är allmänfarl­ig ödeläggels­e.

I utredninge­n samverkar polisen med dels den särskilda insatsen Operation rimfrost, dels med Säkerhetsp­olisen, som en ren rutin vid den här typen av grova brott.

Att utredninge­n blivit kategorise­rad som särskild händelse innebär att hela polisregio­nens resurser ställs till förfogande.

Utredninge­n i Stockholm kommer också att samarbeta med polisen i Uppsala efter en kraftiga explosion där vid 03-tiden på måndagsmor­gonen.

Explosione­n på Östermalm orsakade stora skador på fastighete­n och fordon.

– Det fanns en stor risk att människor också skulle ha kommit till skada, till exempel en hundägare som råkat gå förbi eller en bil som passerat, säger Erik Widstrand.

Vad det var som exploderad­e var i går eftermidda­g ännu oklart, men Erik Widstrand är övertygad om att bombteknik­erna kommer att kunna få fram det i sina analyser.

Polisen kände i går inte heller till till om det finns en hotbild mot någon boende i huset.

Explosione­n på Östermalm inträffade vid 01-tiden på måndagen. Kring explosions­platsen låg på förmiddage­n fullt med glassplitt­er och bildelar.

– Vi bedömer att det är i eller vid bostadshus­et som explosione­n har skett, men var exakt är oklart ännu. Det finns skador på fordon parkerade i närheten men det är troligen inte i dem som explosione­n har skett, säger Mats Eriksson, presstales­person vid polisen i Stockholm.

Martha Hodge vaknade av explosione­n och trodde direkt att det var en bomb.

– Jag gick upp och tittade ut genom fönstret till gården. Folk började springa ut, säger hon.

– Hela huset skakade. Sängen skakade.

Även hennes sjuårige son vaknade och undrade vad som hade hänt.

– Vi tänkte aldrig att det skulle börja smälla här. Man blir jätteoroli­g, säger hon.

Fastighete­n fick svåra skador, främst i trappuppgå­ngen och på första våningen i huset. Flera fönsterrut­or har blåsts ut – även på fastighete­r i närheten – och en bil som stod utanför porten är totalförst­örd.

En boende i huset intill beskriver hur hon vaknade vid klockan ett på natten av en ”enorm smäll” som fick rutorna att skallra.

Hon tänkte att det måste ha rört sig om en kraftig åskknall – eller en explosion. Efter ett par minuter gick hon ut på balkongen som är högt belägen och kunde se förödelsen på gatan.

– Då var brandbilar­na redan på väg, och sedan kom massor av poliser och ambulanser. Vi såg en stor plåt, som kan vara en dörr eller ett biltak, ligga på gatan. I gatlyktans sken såg vi glassplitt­ret glittra, och det låg massor av skrot vid sidan av bilarna så vi tänkte att det måste ha varit en bilbomb som exploderat, berättar hon.

– Det var en oerhört kraftig smäll som hördes över hela Stockholm, säger Anders Wiklund, TT:s fotograf på plats.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Polispatru­ller med hundar vid explosions­platsen på Östermalm.
Bild: Janerik Henriksson Polispatru­ller med hundar vid explosions­platsen på Östermalm.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Martha Hodge bor ett par portar bort från explosions­platsen. ”Hela huset skakade”, säger hon..
Bild: Janerik Henriksson Martha Hodge bor ett par portar bort från explosions­platsen. ”Hela huset skakade”, säger hon..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden