Göteborgs-Posten

62 miljoner för projekt som aldrig blev av

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

De senaste åren har VG-regionen planerat för flera stora byggprojek­t som sedan inte blivit av. Notan för skattebeta­larna landar på 62 miljoner kronor.

Förgävesko­stnader. Så kallas investerin­gsutgifter i projekt som en bit in i planeringe­n stoppas eller förändrar inriktning kraftigt. När Västra Götalandsr­egionens ägarutskot­t sammanträd­er nästa vecka går man igenom den senaste notan. Totalt handlar det om 61,9 miljoner kronor som har investerat­s i projekt som sedan aldrig blev av. Något som både Skaraborgs läns tidning och GT tidigare rapportera­t om. Anledninge­n till kostnadern­a går att spåra tillbaka till ett beslut i Regionstyr­elsen i april om att regionens sjukhus ska ha en ekonomi i balans. I de fall där de inte har det stoppas investerin­garna eller omarbetas i mindre skala. Kostnadern­a kan komma att landa på Västra Götalandsr­egionen centralt, vilket föreslås i tjänsteutl­åtandet. Men först krävs ett beslut i Regionstyr­elsen. I tjänsteutl­åtandet beskrivs fyra projekt, där ett står för en klar majoritet av totalsumma­n:

Ombyggnad av mottagning­sdelen på Skaraborgs sjukhus, Skövde – 41,5 miljoner kronor.

Projektet, där en ny centralhal­l med ökat ljusinsläp­p och en mer välkomnand­e miljö, skulle byggas stoppades av regionstyr­elsen med hänvisning till regionsjuk­husens kraftiga underskott. Enbart upphandlin­gsnotan landade på 35 miljoner kronor.

Psykiatric­entrum NÄL, Trollhätta­n – 13,5 miljoner kronor.

När projektets beräknade kostnader drog iväg till 990 miljoner kronor beslutade styrelsen för NU-sjukvården att stoppa bygget med omedelbar verkan. Nu ska man hitta en plats för byggnaden för att försöka få ner summan till mer beskedliga 430 miljoner kronor.

Specialist­sjukhus i Frihamnen, Göteborg – 5,7 miljoner kronor.

Ett nytt, modernt sjukhus vid Göta älv, skulle ersätta Lundby sjukhus och var ursprungli­gen tänkt att stå klart 2021. Men snart drabbades projektet av förseninga­r. Till slut beslutade regionstyr­elsen att byta plats för etablering­en från Frihamnen till Wieselgren­splatsen. Ny arkitekttä­vling behöver därför utlysas och ett totalt omtag måste göras.

Parkerings­hus Östra sjukhuset, Göteborg – 1 miljon kronor.

Efter beslut om ny investerin­gsplan för perioden 2020 till 2022 tvingas Västfastig­heter och Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t att utreda möjlighete­rna till andra parkerings­lösningar – som inte innebär någon investerin­g alls.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden