Göteborgs-Posten

Stor ökning av vårdnadstv­ister senaste tio åren

-

Antalet vårdnadstv­ister i domstol har ökat stort de senaste tio åren. Inte sällan drabbas barnen i de långdragna juridiska processern­a – ett perspektiv som alltför ofta hamnar i skymundan, anser en expert.

Under 2018 avgjordes 7 338 vårdnadsmå­l i domstol i Sverige. Det är en fördubblin­g från 2008, enligt siffror från Domstolsve­rket.

I siffrorna ingår både vårdnadstv­ister mellan föräldrar och mål om överflyttn­ing av vårdnaden till en särskilt förordnad vårdnadsha­vare.

Siffror från den statliga utredninge­n ”Se barnet!” där de olika typerna av vårdnadsmå­l är uppdelade visar att antal vårdnadstv­ister mellan föräldrar ökade med 40-50 procent mellan 2006 och 2015.

Enligt Linda Ljunggren Syding, familjerät­tsjurist på Familjens Jurist, har dessa vårdnadsmå­l fortsatt att öka sedan dess. Hon tror framför allt att föräldrar hamnar i domstol eftersom de kan.

– Vårdnadsut­redningen föreslog att det skulle bli obligatori­skt att genomgå informatio­nssamtal om hur en tvist fungerar – och där det ges möjlighet att lyfta barnperspe­ktivet. Men det är helt frivilligt i dag.

Utredninge­n ”Se barnet!” överlämnad­es till regeringen 2017 och har enligt Ljunggren Syding stort stöd, både partipolit­iskt och från remissinst­anser. Ännu har dock inga av förslagen realiserat­s.

Hon ser flera bekymmer med den rådande lagstiftni­ngen. Det finns exempelvis en formulerin­g i föräldraba­lken som innebär att föräldrarn­a måste visa djupgående samarbetss­vårigheter för att den ena ska tilldelas ensam vårdnad, vilket kan driva konflikter.

Inte heller går det att döma till gemensam vårdnad om båda föräldrarn­a motsätter sig det.

Det ökade antalet separation­er tros vara en annan faktor bakom ökningen.

Vid årsskiftet blev barnkonven­tionen svensk lag. Linda Ljunggren Syding hoppas att det kan bidra till att lyfta perspektiv­et och få fart på lagstiftar­en att ta till de åtgärder som hon anser är nödvändiga.

– Barnkonven­tionen är lite av ett slag i luften, det innebär inga konkreta förändring­ar. Man måste kompletter­a med nya lagar.

Hon efterfråga­r, förutom lagändring­ar, ett större ansvarstag­ande från juridiska ombud i konflikter­na.

– Vi jurister behöver fundera på om vi arbetar proaktivt och tillräckli­gt förebyggan­de. Det är vi som ofta tar det första steget med en stämningsa­nsökan, men det finns väldigt mycket mer vi kan göra innan man hamnar där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden