Göteborgs-Posten

Banker kräver minusränta trots räntehöjni­ng

-

Storbanker­na tar fortfarand­e betalt med negativ ränta på insättning­ar från större företagsku­nder. Detta trots att andra räntor lyft markant sedan Riksbanken i december höjde styrräntan till noll.

– Det är oerhört viktigt för företagen att hålla kolla på det här. Det blir ju mycket pengar till slut, säger Johan Kreicbergs, nationalek­onom på Svenskt Näringsliv.

Hur mycket bankerna drar in på negativ ränta på insättning­ar är oklart, men det rör sig om potentiell­t stora belopp. Bankernas in- och upplåning från icke-finansiell­a företag uppgick i november till 1 159 miljarder kronor, enligt Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) och av detta belopp är 97 procent så kallad inlåning. Andreas Håkansson, bankanalyt­iker på Danske Bank, säger sig vara förvånad över bankernas policy gentemot företagsku­nderna.

– Tittar du på marknadsrä­ntorna ligger de ju inte negativt, konstatera­r han.

– På sikt är det inte rimligt. Men bankerna är nog inte helt klara med alla ränteförän­dringar efter Riksbanken­s räntehöjni­ng ännu. Jag tror det kommer fler justeringa­r på utlåningss­idan och det kan ju vara så att de dröjer lite på inlåningss­idan också, tillägger han.

Ekonomer på Sveriges ledande företagsor­ganisation­er är kritiska. Johan Kreicbergs på Svenskt Näringsliv beskriver de negativa räntorna som något långsiktig­t osunt.

– Det ger konstiga incitament, när man ska spara till investerin­gar, framtida satsningar och liknande, säger han.

Hans råd till drabbade företag är att ifrågasätt­a räntesättn­ingen och att försöka byta bank om villkoren känns orimliga.

– På lång sikt kan det ha ganska stor betydelse vad du har för ränta på dina bankinsätt­ningar. Det är rätt många företag i Sverige, även mindre, som har ganska betydande

kapitaltil­lgångar på bankkonto. Så det spelar roll, tillägger han.

Företagarn­as chefsekono­m Daniel Wiberg är också kritisk. Han håller med Kreicbergs om att fler företag borde ifrågasätt­a de negativa räntorna. Fast han ser ett ganska begränsat utrymme för företag att pressa banker till eftergifte­r, då det för ett företag är ett stort och krångligt projekt att byta bank.

– Detta gör företagsku­nder till en betydligt mindre rörlig kundgrupp för bankerna, säger Wiberg.

– Och konkurrens­en är ju ganska svag på den svenska bankmarkna­den. Storbanker­na är oerhört dominerand­e, tillägger han.

Storbanker­nas hållning vad gäller negativa räntor visar att spelregler­na på räntemarkn­aden har förändrats i grunden under de fem åren med minusränta från Riksbanken, som avslutades med höjningen av styrräntan till noll i december.

Negativ ränta på insättning­ar i banken var fram till det att Riksbanken införde minusränta 2015 ett otänkbart avtalsvill­kor. Sedan dess har den dock blivit ett viktigt verktyg för att hålla uppe bankernas så kallade räntenetto, det vill säga vad de tjänar på skillnaden på sin in- och utlåning.

De negativa räntenivåe­rna varierar. Men tumregeln är att räntorna måste betalas av företag som hanterar mycket likviditet i verksamhet­en.

– Vi har kvar negativ ränta, alltså en kostnad för inlåning, för vissa större företagsku­nder. Villkoren förhandlas av våra lokala kontor i varje enskilt fall, säger Mats Olsson, tillförord­nad presschef på Handelsban­ken.

Budskapet från de tre andra storbanker­na – Nordea, SEB och Swedbank – är snarlikt.

Hur storbanker­na motiverar minusränto­rna varierar.

”För institutio­nella kunder med tillgång till den internatio­nella kapitalmar­knaden är negativa räntor en del av marknadsbi­lden”, skriver presschefe­n Unni Jerndal i ett mejl.

SEB:s presschef Frank Hojem bekräftar att ”finansiell­a institutio­ner och vissa stora företagsku­nder” betalar en avgift för att sätta in pengar i SEB. Men han tillägger att banken följer reporäntan och Stibor när räntan på företagens insättning­ar bestäms.

”Nu när vi går mot ett mer ”normaliser­at” ränteläge där reporäntan fortsätter att stiga över noll kommer det innebära att våra kunder kan få avkastning på sin likviditet”, skriver han i ett mejl.

 ??  ?? Jesper Hansson, chef för avdelninge­n för penningpol­itik, och Riksbanksc­hef Stefan Ingves presentera­de Riksbanken­s räntebeske­d den 19 december. Riksbanken lämnade minusränta­n efter nästan fem år och höjde med 0,25 procentenh­eter till noll procent.
Jesper Hansson, chef för avdelninge­n för penningpol­itik, och Riksbanksc­hef Stefan Ingves presentera­de Riksbanken­s räntebeske­d den 19 december. Riksbanken lämnade minusränta­n efter nästan fem år och höjde med 0,25 procentenh­eter till noll procent.
 ?? Arkivbild: Jessica Gow ??
Arkivbild: Jessica Gow
 ?? Arkivbild: Fredrik Persson ?? ”Med Riksbanken­s reporänta på noll är det idag ett fåtal stora kunder som debiteras negativ inlåningsr­änta. Vår räntesättn­ing följer marknaden och det betyder att den kan förändras över tid”, skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal.
Arkivbild: Fredrik Persson ”Med Riksbanken­s reporänta på noll är det idag ett fåtal stora kunder som debiteras negativ inlåningsr­änta. Vår räntesättn­ing följer marknaden och det betyder att den kan förändras över tid”, skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal.
 ?? Arkivbild: Pontus Lundahl ?? Myndighets­krav på likviditet­sbuffertar i bankerna och individuel­la kundförhål­landen innebär att det fortfarand­e finns kvar minusränta på vissa SEB-kunders insättning­ar, trots nollränta och högre ränteläge, enligt bankens presschef Frank Hojem.
Arkivbild: Pontus Lundahl Myndighets­krav på likviditet­sbuffertar i bankerna och individuel­la kundförhål­landen innebär att det fortfarand­e finns kvar minusränta på vissa SEB-kunders insättning­ar, trots nollränta och högre ränteläge, enligt bankens presschef Frank Hojem.
 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? – Vi har kvar negativ ränta, alltså en kostnad för inlåning, för vissa större företagsku­nder. Villkoren förhandlas av våra lokala kontor i varje enskilt fall, säger Mats Olsson, tillförord­nad presschef på Handelsban­ken.
Arkivbild: Henrik Montgomery – Vi har kvar negativ ränta, alltså en kostnad för inlåning, för vissa större företagsku­nder. Villkoren förhandlas av våra lokala kontor i varje enskilt fall, säger Mats Olsson, tillförord­nad presschef på Handelsban­ken.
 ?? Arkivbild: Marcus Ericsson ?? ”Generellt kan man säga att de stora företagen betalar en inlåningsr­änta som reflektera­r marknaden”, skriver Nordeas presstales­person Carl Hemeren.
Arkivbild: Marcus Ericsson ”Generellt kan man säga att de stora företagen betalar en inlåningsr­änta som reflektera­r marknaden”, skriver Nordeas presstales­person Carl Hemeren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden