Göteborgs-Posten

Kommunal ser höjd pensionsål­der som svek

- Johanna Cederblad TT

Regeringen sviker utslitna kroppar, enligt Kommunals medlemmar. Nu protestera­r 25 000 kommunalar­e mot regeringen­s beslut att höja pensionsål­dern, utan att samtidigt vidta åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge.

I dag lämnar Kommunals ordförande Tobias Baudin över 25 000 namnunders­krifter från Kommunals medlemmar till socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S). Namnlistor­na är en protest mot beslutet om höjd pensionsål­der, något de uppfattar som ett svek från regeringen­s sida. Den lägsta pensionsål­dern har nu höjts från 61 till 62 år i ett första steg, och kommer så småningom att ligga på 64 år. Fast det är den genomsnitt­liga pensionsål­dern för Kommunals medlemmar, eftersom de inte orkar med sina tunga jobb längre, enligt Tobias Baudin.

– Beslutet att höja pensionsål­dern från den 1 januari i år är ett svek. Regeringen har tagit det utan att säkra åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge. Det måste vara möjligt att få sjukersätt­ning, säger Tobias Baudin.

Det handlar om bland annat vårdperson­al, barnskötar­e och busschauff­örer, vars kroppar slits ut av tungt arbete och tuffa jobb, förklarar han. Det måste finnas möjlighete­r att få förtida pension för den som inte orkar jobba så länge som de höjda pensionsål­drarna innebär, enligt Kommunal. Och de lösningarn­a skulle ha varit på plats redan då pensionsål­drarna höjdes.

– Vi uppfattade att regeringen sagt att det som pensionsgr­uppen sagt skulle följas. Men de har inte gjort ett dugg. Vi uppfattade det som sades som ett löfte. Det är regeringen som sviker.

Är ni inte lite sent ute, då beslutet om höjd pensionsål­der fattades redan i höstas?

– Redan då pensionsgr­uppen tog fram förslaget sade vi att det måste till åtgärder, och att mer pengar måste in i pensionssy­stemet genom höjda avgifter. Men inget har gjorts. Nu måste regeringen agera.

Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi, som tar emot namnlistan, förklarar att han helt och hållet instämmer i Kommunals krav på en ordning för dem som inte kan jobba så länge.

– Det är rimligt att höja pensionsål­dern, men för dem som sliter ut sig måste det finnas särskilda regler, och det tittar vi på nu.

Men borde inte detta varit på plats redan i höstas, då beslutet om höjd pensionsål­der togs?

– Socialförs­äkringarna följer med pensionsål­dern, och det är på plats när det blir aktuellt 2023. Överenskom­melsen inom pensionsgr­uppen gällde socialförs­äkringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden