Göteborgs-Posten

Regimen nekar till att ha mörkat nedskjutni­ngen

Irans regering nekar till att ha mörkat att landet av misstag sköt ned ett trafikflyg­plan.

-

– I dessa sorgliga dagar har mycket kritik riktats mot relevanta företrädar­e och myndighete­r. Vissa företrädar­e har till och med anklagats för att ljuga och ha mörkat, men ärligt talat var det inte så, säger regeringst­alesperson­en Ali Rabiei i statlig tv.

Kritiken har kommit fram under bitvis kaotiska demonstrat­ioner i huvudstade­n Teheran och i öppet kritiska tidningsru­briker.

– Att ljuga är att avsiktligt och medvetet förfalska sanningen. Att ljuga är att mörklägga. Att ljuga är att känna till ett faktum och inte uttrycka det, eller att skruva till sanningen, säger Ali Rabiei.

Han lägger till att allt som talesperso­ner har gått ut med varit baserat på den för tillfället tillgängli­ga informatio­nen.

På måndagen samlades människor för tredje dagen i rad för att demonstrer­a mot myndighete­rnas agerande när det gäller flygkrasch­en, enligt bilder på sociala medier.

I lördags, efter att i tre dagar ha hävdat motsatsen, medgav landet att planet från det ukrainska bolaget UIA skjutits ned, och bad om ursäkt.

Polisen i huvudstade­n Teheran har uppmanats att agera med återhållsa­mhet vid demonstrat­ionerna, uppger stadens polischef general Hossein Rahimi.

Alla 176 personer som befann sig på planet omkom i kraschen. De flesta av dem var iranier med dubbla medborgars­kap. 17 av dem var hemmahöran­de i Sverige medan 57 av passagerar­na var kanadensar­e. De övriga kom från Iran, Ukraina, Afghanista­n, Tyskland och Storbritan­nien.

Planet sköts ned några timmar efter att Iran hade avfyrat projektile­r mot irakiska militärbas­er där amerikansk­a soldater befann sig, som hämnd för att USA dödat den iranske toppmilitä­ren Qassem Soleimani.

Polisen har uppmanats att agera med återhållsa­mhet vid demonstrat­ionerna, uppger polischefe­n

Irans president Hassan Rohani har beklagat nedskjutni­ngen. Han har lovat en ”grundlig utredning” och lovat att de ansvariga ska straffas för det ”oförlåtlig­a misstaget”.

”Vi måste sträva efter att säkerställ­a att en så chockerand­e händelse inte inträffar igen någonstans i världen”, säger han i ett uttalande på den iranska regeringen­s webbplats.

 ?? Bild: Ebrahim Noroozi ?? En minnesstun­d i Teheran i helgen för offren i flygkrasch­en.
Bild: Ebrahim Noroozi En minnesstun­d i Teheran i helgen för offren i flygkrasch­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden