Göteborgs-Posten

Nordirland­s regering åter på jobbet

- Sofia Eriksson

Tre år av politiskt dödläge är över i Nordirland. Den nya regeringen inledde sitt arbete med att träffa Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson – som lovat mer pengar till Belfast.

När de nordirländ­ska politikern­a vaknade på måndagen var det till en lite annorlunda vecka än de senaste tre åren. Nordirland har stått utan regering sedan nationalis­tpartiet Sinn Féin hoppade av samarbetet med probrittis­ka Demokratis­ka unionistpa­rtiet (DUP).

Enligt Långfredag­savtalet från 1998 ska de probrittis­ka och Irlandsvän­liga partierna samstyra Nordirland, men förhandlin­garna har strandat gång på gång.

Men i lördags lyckades partierna komma överens om maktdelnin­gen. Regionparl­amentet Stormont – och därmed också den regionala regeringen – kan återgå i arbete. Partierna var pressade att enas, eftersom de stod inför hot om nyval.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har välkomnat överenskom­melsen, som han kallar historisk. Han reste på måndagen till Belfast för att visa den regionala regeringsc­hefen Arlene Foster (DUP) och förste vice regeringsc­hef Michelle O’Neill (Sinn Féin) sitt stöd. På plats i Belfast fanns också Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar.

En av de mest brännande frågorna är bristerna i sjukvårdss­ystemet NHS. Nordirland har de längsta väntetider­na i Storbritan­nien och tusentals sjuksköter­skor har strejkat i protest mot låga löner och bristande bemanning.

Regeringen i London har lovat mer pengar för att hjälpa Nordirland att finansiera tjänster inom offentlig sektor. Men Johnson ville inte nämna någon siffra under sitt besök – även om han medger att frågan diskuterad­es, rapportera­r BBC.

– Vi kommer naturligtv­is att visa vårt stöd, men det handlar inte bara om pengar, säger Johnson.

– Det som är så bra är att Nordirland­s politiker har lagt sina meningsski­ljaktighet­er åt sidan och visat prov på ledarskap.

Tusentals sjuksköter­skor har strejkat i protest mot låga löner och bristande bemanning

 ?? Bild: Press Eye via AP ?? DUP-ledaren Arlene Foster (till vänster) är chef över Nordirland­s regionala regering. Här syns hon med brittiska premiärmin­istern Boris Johnson.
Bild: Press Eye via AP DUP-ledaren Arlene Foster (till vänster) är chef över Nordirland­s regionala regering. Här syns hon med brittiska premiärmin­istern Boris Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden