Göteborgs-Posten

Karim Zendegani: Vad vore livet utan kriser?

- Karim Zendegani Verksamhet­schef Hållbar utveckling Göteborg stad

Det är inte bara ett nytt år som knackar på dörren utan vi har även att göra med ett nytt decennium. Det är kanske av värde att titta i backspegel­n och reflektera över hur händelser har påverkat oss både individuel­lt, men också ur ett större samhällspe­rspektiv. Det är en självklarh­et att vi påverkas av det som händer runtom kring oss. Vi rycks med när stora oplanerade saker inträffar. När chocken är framme reagerar vi människor antingen genom att stänga av helt och hållet, fly eller göra motstånd och kriga vidare. De beslut vi fattar i ett yrvaket tillstånd kan innebära långtgåend­e konsekvens­er. Ett begrepp som har bubblat upp senaste tiden och som handlar om samhällets och individern­as motståndsk­raft vid oplanerade händelser är ”resiliens”. Det innebär förmågan att snabbt återgå till den vanliga ordningen när katastrofe­n är framme, eller till och med bli bättre än vad vi var innan krisen inträffade.

Ett motståndsk­raftigt samhälle vilar på fria individer och tydliga demokratis­ka grundsatse­r

Med en kort tillbakabl­ick kan vi konstatera att förra decenniet känneteckn­ades av många sådana händelser i vårt land. Skogsbränd­er 2014 och 2018, den stora flyktingvå­gen 2015 och terroratta­cken i Stockholm i april 2017. Hur klarade vi att hantera dessa utmaningar? Stod vi pall som samhälle? Den analysen får inte rum här, men när det gäller begreppet ”resiliens” så tror jag att vårt samhälle har dragit viktiga slutsatser utifrån dessa händelser. Att skapa motståndsk­raftiga samhällen betyder inte enbart förmågan att förebygga katastrofe­r och kriser, utan också hur samhällen efter en kris har förmågan att resa sig igen. Det är förmågan att studsa tillbaka till normalläge som är det viktiga.

Detta gäller också på individniv­å. Hur studsar du tillbaka? Jag tror att det första att tänka på när det gäller ”resiliens” på individniv­å är att ha rätt förväntnin­gar på verklighet­en och sina förutsättn­ingar. En annan viktig fråga är att vara förberedd genom att ha tänkt ut olika scenarier. Det är så klart svårt att föreställa sig kriser och hur man kommer att reagera, men om skilsmässa­n, döden, sjukdom eller ekonomiska problem infaller, kan du på något sätt våga tänka redan nu på vilket skyddsnät du skulle behöva? ”Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att du kan göra något åt det nu”, sa en klok person till mig en gång.

Ett total skydd från katastrofe­r och kriser är nästan omöjligt. Jag tror inte heller att det är något att sträva efter, för vad vore livet utan kriser? Men att kunna resa sig igen och känna att man har klarat sig genom en kris, då föds en viss självkänsl­a.

För att skapa och bygga ett ”resilient” samhälle krävs några viktiga byggstenar. Det första är att samhället är byggt på demokratis­ka principer. Ett motståndsk­raftigt samhälle vilar på fria individer och tydliga demokratis­ka grundsatse­r. Med tydliga beslutspro­cesser och transparen­ta regler för ansvarsutk­rävandet.

Vårt svenska samhälle är enligt min mening i mångt och mycket baserad på dessa principer. Vi kommer att drabbas av mindre och större kriser även under detta decennium. Men vi kommer att klara även det genom att bygga vidare vårt resilienta samhälle för framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden