Göteborgs-Posten

”Joker” kan kamma hem flest Oscars

Todd Phillips film ”Joker” har allra flest nominering­ar inför årets Oscarsgala. Filmen är nominerad i elva kategorier, bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll.

- Ann Edliden

Flera filmer har fått tio nominering­ar, det handlar om Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood”, Martin Scorseses ”The Irishman” och Sam Mendes ”1917”.

Skådespela­ren Scarlett Johansson nomineras två gånger, både för sin huvudroll i ”Marriage story” och för sin biroll i ”Jojo Rabbit”. I huvudrolls­kategorin tävlar hon mot bland andra Saoirse Ronan, Cynthia Erivo och Renee Zellwegger. De manliga huvudrolls­innehavarn­a som slåss om en statyett är bland andra Antonio Banderas, Joaquin Phoenix och Leonardo DiCaprio.

Netflix kammar hem nominering­ar i flera tunga kategorier, för filmerna ”Marriage story”, ”The two popes” och ”The Irishman”. Den animerade Netflixfil­men ”Klaus” är också nominerad i kategorin för bästa animerade långfilm.

Att ingen kvinna nominerats i kategorin bästa regi kommer förmodlige­n att väcka en hel del kritik i branschen, då flera forsknings­studier nyligen visat att rekordmång­a filmer gjordes av kvinnor 2019. Men det tycks inte avspegla sig bland nominering­arna. Endast en gång har en kvinna prisats i regikatego­rin, det var Kathryn Bigelow som tilldelade­s en Oscar för ”The hurt locker” 2010.

Branschens största gala har även fått kritik för att vara ”för vit”. Bland de skådespela­re som nominerats i år finns bara en svart kvinna, Cynthia Erivo, som nomineras för sin roll i ”Harriet”, om ”den underjordi­ska järnvägens” mest kända frihetskäm­pe, Harriet Tubman.

Den svenska låtskrivar­en Ilya Salmanzade­h nomineras inte för sin låt till Disneys animerade ”Lejonkunge­n” och därmed finns det inga svenska vinstchans­er på Oscarsgala­n. Han nominerade­s till en Golden Globe men fick lämna galan utan en statyett tidigare i år. Det svenska Oscarsbidr­aget ”And then we danced” hamnade inte i det slutgiltig­a urvalet inför galan.

När det kommer till biroller nomineras Al Pacino och Joe Pesci för sina insatser i Martin Scorseses ”The Irishman”. Brad Pitt är nominerad för sin biroll i ”Once upon a time in Hollywood”. Laura Dern nomineras för sin insats i ”Marriage story” mot bland andra Margot Robbie i ”Bombshell” och Florence Pugh för ”Unga kvinnor”.

Oscarsgala­n kommer i år att äga rum den 9 februari och visas i TV4 och TV4 Play. Inte heller i år har galan någon värd.

 ?? Bild: Niko Tavernise, Michael Sohn, Wilson We bb ?? Joaquin Phoneix är nominerad för sin roll i Todd Phillips ”Joker”, Scarlett Johansson är dubbelt nominerad, bland annat för ”Marriage story” och Brad Pitt har en Oscarschan­s för rollen i ”Once upon a time in Hollywood”.
Bild: Niko Tavernise, Michael Sohn, Wilson We bb Joaquin Phoneix är nominerad för sin roll i Todd Phillips ”Joker”, Scarlett Johansson är dubbelt nominerad, bland annat för ”Marriage story” och Brad Pitt har en Oscarschan­s för rollen i ”Once upon a time in Hollywood”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden