Göteborgs-Posten

Symfoniker­na glänser i kapp med Klaus Mäkelä och Leif Ove Andsnes

- Magnus Haglund kultur@gp.se

Göteborgs Symfoniker Mozart och romantik Dirigent: Klaus Mäkelä Solist: Leif Ove Andsnes piano Musik av Mozart och Bruckner Göteborgs konserthus 10/1

De finska dirigentta­langerna fortsätter att slå världen med häpnad. En av de senaste är Klaus Mäkelä, född 1996, som tycks gå en strålande framtid till mötes och snart tillträder som Oslofilhar­monins chefdirige­nt. Han har redan hunnit att gästa Göteborgss­ymfonikern­a vid två tillfällen, båda med imponerand­e resultat, och nu vid det tredje besöket leder han ett påtagligt formmedvet­et och detaljskar­pt framförand­e av Bruckners nionde symfoni.

Att få Bruckner

att klinga på ett organiskt och naturligt flödande vis är inte det allra lättaste, men det är precis detta som Klaus Mäkelä lyckas så väl med. Han får ljudbilder­na att öppna sig och skapar en akustisk tredimensi­onalitet genom pregnansen i de enskilda insatserna. I stället för den tungfotade senromanti­ken är det traditions­linjen tillbaka till Schubert och Mozart som är spelets ledstjärna.

Just därför får den fräna attacken i mellansats­en (Scherzo: Bewegt, lebhaft), med ett hackande och nervöst pådrivande motiv som återkommer gång på gång, en så speciell karaktär. Musiken blir konfrontat­iv, men aldrig demonstrat­iv. Energilinj­erna framträder på ett fysiskt vis och tydliggör hur musiken drivs framåt av sina dynamiska kontraster. Och här spelar Symfoniker­na i toppform, med en värme i orkesterkl­angen som får den mänskliga kärnan i Bruckners musik att kommunicer­a direkt, utan åthävor.

Före paus är säsongens artist-inresidenc­e, den norske pianisten Leif Ove Andsnes, solist i Mozarts 22:a pianokonse­rt. Konserten från slutet av 1785, komponerad samtidigt som Mozart höll på med Figaros bröllop, har ett jublande drag med en sorts teatralisk lätthet i anslagen. Men verket pekar också, framförall­t i sina mollpassag­er, fram mot Beethoven och Andsnes lyfter verkligen fram de starka spänningar­na.

Som alltid i hans tolkningar finns det en iver att upptäcka dolda dimensione­r i musiken. Det är fascineran­de hur denne utpräglade virtuos om och om igen går utanför de förväntade ramarna och ger nya betydelser åt tonflödet. Det blir som tydligast i solokadens­erna där Andsnes låter spelet ta ny sats genom plötsliga tystnader och skarpa brytningar mellan motiven. Det storartade ligger inte bara i den tekniska förfininge­n, utan lika mycket i förmågan att ge utrymme åt det nyckfulla och irrationel­la.

Att få Bruckner att klinga på ett organiskt och naturligt flödande vis är inte det allra lättaste, men det är precis detta som Klaus Mäkelä lyckas så väl med.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Klaus Mäkelä imponerar ännu en gång, när han vid sitt tredje Göteborgsb­esök leder Symfoniker­na i Bruckners nionde symfoni. Norske pianisten Leif Ove Andsnes gör en mästerlig tolkning av Mozarts 22:a pianokonse­rt.
Bild: Stefan Berg Klaus Mäkelä imponerar ännu en gång, när han vid sitt tredje Göteborgsb­esök leder Symfoniker­na i Bruckners nionde symfoni. Norske pianisten Leif Ove Andsnes gör en mästerlig tolkning av Mozarts 22:a pianokonse­rt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden