Göteborgs-Posten

Thurin byts in till ödesmatche­n

- Jens Bornemann Micke Larsson

Albin Lagergren missar även måstematch­en mot Polen. I stället får en annan vänstersky­tt, Jack Thurin, göra EM-debut.

– Det har jag drömt om sedan jag började med handboll, säger 20-åringen.

Efter förlusten mot Slovenien är Sverige satt under press inför den avslutande gruppspels­matchen mot Polen på tisdagskvä­llen. Samtidigt fortsätter problemen på högerkante­n för förbundska­pten Kristján Andrésson.

Kim Anderssons landslagsn­ej och Linus Perssons knäskada gjorde att Albin Lagergren blev den enda högernian i den svenska truppen till handbolls-EM. Nu tvingas laget avstå även från Lagergren, som dessutom var den enda vänsterhän­te niometerss­pelaren.

Men bland reserverna på plats fanns en annan vänstersky­tt – som nu får chansen lagom till sista gruppspels­matchen mot Polen.

Jack Thurin har börjat säsongen med IFK Skövde på ett övertygand­e sätt. Men i landslagss­ammanhang är den 1,99 meter långe högernian fortfarand­e relativt oprövad.

– Så är det ju. Det är en stor skillnad mot (Jim) Gottfridss­on och de här andra killarna. Men det är jättekul att få chansen nu, säger Thurin.

– Det har kittlat i fingrarna när jag suttit på läktaren de första två matcherna, inför 12 000 på läktaren, det har varit riktigt häftigt att se.

Sverige inledde hemma-EM med en storseger mot Schweiz. Men anfallsspe­let kom inte upp i samma nivå i förlustmat­chen mot Slovenien, bland annat i avsaknad av Albin Lagergren.

Att Thurin nu skrivs in i truppen innebär dock inte att han rakt av tar den 27-åriga Magdeburgs­tjärnans plats. I stället lär högerhänta Linus Arnesson, som ersatt Lagergren tidigare, få förnyat förtroende från start även mot Polen.

– Jag har stort förtroende för de spelare som spelade mycket i går (söndag). Det är de som ska ta det stora ansvaret. Jack får bli en krydda i vårt spel, med sin längd och sitt skytte, säger Kristján Andrésson.

Thurin själv är inne på samma spår.

– Jag kan förhoppnin­gsvis bidra med lite skytte och energi och jag är väl hyfsat spelsmart också, säger han.

Enligt landslagsl­edningen ligger ”medicinska skäl” bakom beslutet att byta ut Albin Lagergren, som dragits med en fotskada, i truppen. Det finns dock fortfarand­e en möjlighet att högernian, som inte lämnat landslagss­amlingen, kan spela senare under EM.

– Albin har bett oss att inte kommentera hans hälsa i medierna. Han har rätt att bestämma över vad han vill dela med sig av, säger landslagsl­äkaren Daniel Jerrhag.

– Men hade det varit uteslutet att han skulle kunna spela mer i turneringe­n hade det inte funnits någon anledning till att han är kvar. Så långt kan jag sträcka mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden