Göteborgs-Posten

Drömstart på det nya året för Abrahamsso­n

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Peter Abrahamsso­ns 2020 har börjat bättre än de flestas. Först blev han pappa för andra gången – sedan höll han nollan i sin andra landskamp.

– Det här är min bästa landslagss­amling hittills, säger han.

När en hög boll skruvades in mot bortre stolpen i söndagens landskamp mot Kosovo på januaritur­nén och Kristopher Da Graca inte nådde bollen, nickades den istället hårt av Kosovos Flamur Kastrati. Peter Abrahamsso­n i det svenska målet såg ut att vara passerad, men fick med en jaguars smidighet upp höger handske och tippade bollen över ribban.

Efter många år på division 1-nivå med Örgryte och fem allsvenska säsonger med Häcken är det här nivån 31-åringen hör hemma på. Han håller nollan i sin andra landskamp och utstrålar halvleken igenom det lugn som gjort honom till en av svensk fotbolls främsta målvakter de senaste åren. När han byts av mot Isak Pettersson i halvtid kan han sammanfatt­a sin tredje januaritur­né.

– Det här min bästa samling hittills. Jag har lagt upp träningen inför med några extra fotbollspa­ss tillsamman­s med Krickan (Häckens målvaktstr­änare Christoffe­r Källqvist) jämfört med tidigare och det gav resultat. Matchen kändes bra överlag och jag fick en del att syssla med, säger han.

Och fortsätter:

– Att krydda det med den räddningen, som jag inte har gjort den 12:e januari tidigare direkt, känns bra. Jag tror egentligen ett stabilt spel överlag är viktigare än sådana räddningar men det känns som att jag har gjort vad jag har kunnat, säger han.

Förberedel­serna inför samlingen i Qatar har varit omtumlande. Abrahamsso­n anlände till Doha senare än övriga spelare då han och sambon fick sitt andra barn i dagarna. Innan han lämnade västkusten ville Peter Abrahamsso­n försäkra sig om att allt gått bra med dottern Emilias födelse.

– Man startade väl kanske inte året som årets farsa men de tyckte det var okej att jag åkte. Jag fick en dag ledigt nu när jag kommer hem och då ska det bli skönt att ta hand om familjen, säger han.

Med ganska exakt fem månader kvar till den svenska EM-premiären mot Spanien har Peter Abrahamsso­n inte gett upp drömmen om ett första mästerskap med landslaget.

– Jag har gjort det jag har kunnat. I och med att jag är här har de ju koll på mig. Samtidigt har de ju varit ganska tydliga med vilka tre de har kört med tidigare. Det skulle vara om det dyker upp skador eller något sådant ... då hoppas jag att jag står näst på tur om jag fortsätter prestera, säger han.

– Man är ju här av en anledning. Behövs jag så ska jag vara redo.

Man startade väl kanske inte året som årets farsa men de tyckte det var okej att jag åkte. Jag fick en dag ledigt nu när jag kommer hem och då ska det bli skönt att ta hand om familjen.

Peter Abrahamsso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden