Göteborgs-Posten

Kamara ”hemma” i Göteborg för att få fart på karriären

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Alhassan Kamara, 27, befinner sig i Göteborg igen. Greklands-äventyret förstördes av en allvarlig knäskada och nu ska en karriär försöka startas om. Kanske i allsvenska­n.

Det kändes som att det kunde vara Alhassan Kamaras sista match för Panetoliko­s, Aris Saloniki borta den 15 december 2018.

Hans fina form hade väckt intresse hos Greklands allra största klubbar. Fyra mål på fyra matcher – det pratades om att färska övergångsb­ud var på väg in.

Då rök vänster knäskålsse­na. Kamara fick motståndar­en Georgios Delizisis över sig efter ett cykelspark­sförsök redan i matchminut nio. Landningen blev ödesdiger, skadan var ett faktum.

Den första frånvaropr­ognosen löd fyra-fem månader. Det har gått 13 nu. Och än är Alhassan Kamara inte matchklar.

Han har faktiskt inte ens en klubb. Avtalet med Panetoliko­s bröts för bara några dagar sedan.

Det där mötet med Aris Saloniki blev hans sista match för klubben.

I alla fall för nu.

– Det är alltid skönt att vara i Sverige. Det enda som jag inte gillar är kylan, man kan inte sakna den!

Alhassan Kamara ler där han vandrar fram på Göteborgs gator.

Det var här han spenderade lite mer än två år innan Greklands-flytten i september 2018, då som Häcken-spelare. Tillsamman­s med hustrun Pernilla har den gamla lägenheten i stan börjat inredas igen.

De är ”hemma”, som han säger. Varför valde du att bryta kontraktet och återvända till Sverige?

– Jag kände att jag behövde komma hit, landa och göra ordentlig rehab. Jag känner inte att jag riktigt får det i Grekland. Klubben är inne i en jobbig situation, de ligger näst sist i tabellen. Så jag pratade med ägaren och sa att jag ville hem och köra rehab här. De sa: ”Det är tråkigt att du vill åka, men om det är så att du är frisk och vill komma tillbaka kan vi skriva ett nytt kontrakt i sommar”.

Den där ”ordentliga rehaben” som Kamara pratar om tar sin början under måndagen. 27-åringen kommer pendla ner till Halmstad för att få hjälp av sjukgymnas­ten Simon Bakkioui.

Två pass om dagen ska genomföras, ett på planen och ett i gymmet.

– När Simon kollade på mitt knä sa han att det har varit bra rehab i Grekland, men om jag skulle vilja ha ännu bättre skulle jag komma till honom. Och jag har varit med honom förut.

Kamara tillägger:

– Jag vill inte bara komma tillbaka till en bra nivå, jag vill spela på en extremt bra nivå.

Vad fattas för att du ska kunna spela fotboll igen?

– Jag kör fotbollstr­äning, jag började träna med laget för en månad sedan. Sedan behöver jag ha mer rörelse i knäet och jag måste ha mer muskelmass­a.

När tror du att du kan spela match igen?

– Om allt går som planerat: Inom två månader max.

Då börjar det ju närma sig allsvensk start ...

Alhassan Kamara skrattar. Han inser åt vilket håll samtalet är på väg.

– Just nu vill jag inte stänga någon dörr alls. Samtidigt har jag bra kontakt med klubben i Grekland. Och jag har sagt: ”Om jag blir frisk är jag öppen för er”. Men först måste jag komma tillbaka till 100 procent. Är det någon allsvensk klubb som har ringt?

– Ah ... Haha! Det är några allsvenska lag som har ringt och frågat hur min situation ser ut, men jag

Det som lockar mig mest är speltid. Jag vill komma till ett lag som verkligen vill ha mig.

Alhassan Kamara

vill inte nämna dem. Vi får se!

Vad lockar med att börja om i allsvenska­n?

– Det som lockar mig mest är speltid. Jag vill komma till ett lag som verkligen vill ha mig, som det var när jag gick till Panetoliko­s.

Alhassan Kamara spolar tillbaka bandet.

– I Häcken spelade jag ibland och ibland inte. Jag fick inget riktigt förtroende från tränaren och tänkte att jag kanske behövde hitta något som var bättre för min karriär.

– Panetoliko­s hörde av sig direkt. ”Vi vill att du kommer hit på måndag och skriver på”. Det var söndag då! De sa: ”Du är exakt den typ av spelare som vi vill ha”.

Och visst blev flytten lyckad. Dock väldigt kort. Alhassan Kamara hade ju precis nått toppformen när knäskålsse­nan rök.

Frustreran­de? Svaret borde vara ja. Inte minst med tanke på att han har haft otur med svåra skador tidigare under karriären. En stressfrak­tur i Örebro, ett hopparknä i Häcken.

– Ja, det har varit jättetråki­gt att jag har haft mina skador och det har inneburit att jag inte har kunnat gå dit jag har velat. Jag har haft väldigt bra erbjudande­n när jag har varit i form. Skadorna har stoppat mig, säger han.

Och lägger till:

– Men ...

Sedan pausar Alhassan Kamara lite kort innan han fortsätter:

– Jag tänker såhär: Om jag inte hade haft skadorna så skulle jag inte ha lärt mig allt om min kropp.

Förklara.

– Efter skadan senaste ändrade jag min kost. Nu käkar jag helt veganskt. Det har blivit extremt bra!

Jag har jämfört mina blodprov före och efter – det såg jättebra ut.

– Sedan är jag snart färdigutbi­ldad personlig tränare, det är bara praktiken kvar. Jag har pluggat på distans.

Varför? Är det något som du vill jobba med efter karriären?

– Jag gör det mest för min skull nu, för att kunna använda det i min karriär. Hur jag ska äta, hur jag ska träna ... Nu vet jag exakt vad jag kan göra för att undvika skador.

Kamara lägger till:

– Sedan har inte skadorna som jag har haft berott på att jag har tränat dåligt, ätit dåligt eller sovit dåligt. Stressfrak­tur, hopparknä ... Det är inget man kan kontroller­a. Jag har aldrig haft en muskelskad­a i min karriär!

Allt sammantage­t känns det som att det senaste året har gjort dig starkare då?

– Allt händer av en anledning. Det är många lagkamrate­r som har sagt: ”Hur kan du komma hit och ha ett så stort leende när du är skadad och inte vet när du kommer spela igen?”.

– Vem säger att man måste vara ledsen och arg? Du bestämmer själv hur du vill ha din dag. Jag känner att om jag är positiv så får jag positiv energi och då kommer knät läka fortare.

 ?? Bild: Johan Bernström ?? Alhassan Kamara är tillbaka i Göteborg efter knäskadan och att kontraktet med grekiska Panetoliko­s brutits. Nu jobbar han för att komma tillbaka på fotbollspl­anen och för att hitta en ny klubb, helst i allsvenska­n.
Bild: Johan Bernström Alhassan Kamara är tillbaka i Göteborg efter knäskadan och att kontraktet med grekiska Panetoliko­s brutits. Nu jobbar han för att komma tillbaka på fotbollspl­anen och för att hitta en ny klubb, helst i allsvenska­n.
 ?? Bild: Ludvig Thunman ?? Under skadeperio­den har Alhassan Kamara utbildat sig till personlig tränare, mest för egen skull.
Bild: Ludvig Thunman Under skadeperio­den har Alhassan Kamara utbildat sig till personlig tränare, mest för egen skull.
 ?? Bild: Michael Erichsen ?? Målskytt i Häckens tröja. Totalt blev det 18 mål på 54 tävlingsma­tcher för Alhassan Kamara under sina säsonger hos klubben.
Bild: Michael Erichsen Målskytt i Häckens tröja. Totalt blev det 18 mål på 54 tävlingsma­tcher för Alhassan Kamara under sina säsonger hos klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden