Göteborgs-Posten

Ingen tvekan om nya regementet

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Ett amfibiereg­emente ska placeras i Göteborg. Det är det tveklösa beskedet från försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). Han passar också på att varna för de ryska kärnvapnen – ett hot som hittills inte uppmärksam­mats särskilt mycket i den svenska debatten.

Finansieri­ngen är i inte klar, men försvarsmi­nistern tvekar inte ett ögonblick.

– Ett amfibiereg­emente behövs i Göteborg, säger Peter Hultqvist, Han är också orolig för ett hot i skymundan – ryska kärnvapen.

Politikern­a är eniga. Försvaret måste byggas upp för att möta ett försämrat säkerhetsl­äge både i närområdet och globalt. Försvarsbe­redningens rapport är en katalog över vad partiernas anser bör göras under de kommande åren. Men som vanligt är det öppen strid om pengarna.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n sade här i Sälen på söndagen att det inte räcker med 84 miljarder kronor för att Sverige ska avsätta 1,5 procent av BNP till försvaret 2025. Det krävs 93 miljarder kronor. Även ÖB har förespegla­t att ramarna inte är tillräckli­ga för att genomföra reformerna tillräckli­gt snabbt.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist stänger inte dörren för Kristensso­n, säger han. Samtidigt framhåller han att anslagen till det militära försvaret har ökat med 25 procent sedan 2016 och att det finns en överenskom­melse mellan Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Miljöparti­et och Liberalern­a om att efter hand öka anslaget med 25 miljarder kronor under åren 2021-2025.

– Det är en ökning med 40 procent. Totalt kommer 75 miljarder kronor att tillföras det militära försvaret under perioden. Det är en satsning som saknar motsvarigh­et sedan 1950-talets början, säger han till GP.

Han vill bland annat ha en förstärkni­ng av Nordens största hamn.

– Ett amfibiereg­emente ska förläggas i Göteborg. Det kommer jag att föreslå i förhandlin­garna med de andra partierna och hoppas det finns med i en kommande försvarspr­oposition. Det måste vi försöka verkställa, säger han.

Ur nordiskt perspektiv är Göteborg en mycket stor hamn. Den har också en direkt koppling till värdlandss­tödet, det vill säga det avtal som gör den möjligt för Sverige att i kris och krig få hjälp av utländska förband på svensk mark. USA deltog, till exempel, vid den senaste stora försvarsma­ktsövninge­n Aurora 2017 med ett luftvärnsf­örband som kom till Säve.

– Det som händer nu är att vi har bjudit in samtliga partier för att reda ut vad som skiljer de olika förslagen och beräkninga­rna. När den processen är klar kommer jag att bjuda in till nya förhandlin­garna för att åstadkomma en försvarspr­oposition, säger Peter Hultqvist.

Säkerhetsl­äget är bekymrande och det beror framför allt på Ryssland, enligt försvarsmi­nistern:

– Ryssarna jobbar långsiktig­t med att försöka underminer­a och splittra Europa, med sitt spionage. De tänker strategisk­t när det de utvecklar sin militära förmåga. Genom annekterin­gen av Krim har de visat att de är beredda att använda militär före att uppnå politiska mål om det är möjligt.

– Det är insikter som vi måste ha. Därför är det viktigt att öka vår försvarsfö­rmåga och fördjupa våra samarbeten med andra. Dels med länder i vår närhet, dels inom EU och med Storbritan­nien och USA.

De närmaste banden har Sverige till Finland.

– En lagstiftni­ng ska möjliggöra snabbare beslut om stöd i en krissituat­ion. Jag ser det som oerhört väsentligt. Vi har ett nära förhålland­e, vi tänker och planerar gemensamt och agerar mer och mer som en enhet.

En allt mer högljudd kärnvapenr­etorik är oroande. Övningarna intensifie­ras

Ett amfibiereg­emente ska förläggas i Göteborg. Det kommer jag att föreslå i förhandlin­garna med de andra partierna och hoppas det finns med i en kommande försvarspr­oposition.

och internatio­nella avtal om nedrustnin­g försvagas. Ryssland anses ha taktiska kärnvapen i Kaliningra­d på robotar som kan nå stora delar av Sverige.

– I höstas genomförde Ryssland den största kärnvapenö­vningen sedan 1991, Grom 2019. Det har inte uppmärksam­mats särskilt mycket, men det visar att det i vår omedelbara närhet pågår övningar med den här typen av vapensyste­m. Det är viktigt att opinionen är medveten om vad som sker.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery
 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) vill ha ett amfibiereg­emente i Göteborg.
Bild: Henrik Montgomery Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) vill ha ett amfibiereg­emente i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden