Göteborgs-Posten

Peter Linné:

Med nuvarande bemanning kan polisen endast temporärt – och då genom att avdela stora resurser och beordra övertid – hålla alla stans beväpnade gangstrar på mattan.

-

Tre bekräftade skottlossn­ingar under den gångna helgen. Då känns det nästan lite befängt att prata om nyligen avslutade 2019 som det stillsamma­ste året på länge.

Men det är faktiskt sant.

För tilltron till polisen som ensam problemlös­are, och för förhoppnin­garna om ett decennium med mindre vapenvåld, har 2020 startat på sämsta tänkbara sätt. Det har definitivt inte handlat om ”god fortsättni­ng”. Nä, snarare tvärtom.

I fredags sköts det mot en bil i Gårdsten. Bakom ratten satt en man i 40-årsåldern som inte har någon koppling till kriminella aktivitete­r.

I lördags släpade sig en ung kille in på Sahlgrensk­a med en skottskada i benet. Han ville inte tala om vad som hänt. Inte heller var, när eller hur.

I söndags var det dags för en tredje skjutning inom loppet av 48 timmar, nu i anslutning till en lägenhet i Hammarkull­en.

Så den analys som kunde ha beskrivit en potentiell­t ljusare framtid, ändrade riktning och smittades av en mörkare grundfärg. Svart, kort och gott.

Det som inträffat under de senaste dygnen styrker dock den teori som mer kvalificer­ade bedömare brukar klamra sig fast vid:

Oavsett insatser och metodik följer uppgörelse­rna i den undre världen sin alldeles egen EKG-kurva. De går upp och ner, hit och dit, kors och tvärs.

Med nuvarande bemanning kan polisen endast temporärt – och då genom att avdela stora resurser och beordra övertid – hålla alla stans beväpnade gangstrar på mattan.

Det är på allvar dags för alla myndighete­r att gemensamt kavla upp ärmarna. Skjutninga­rna är ett fenomen som garanterat inte kommer att försvinna, så länge inte rekryterin­gen till gängen stoppas.

Och att bromsa tillflödet kostar pengar. En sanning är emellertid att det, på sikt, kostar mer att inte göra någonting alls. Det borde väl det flesta beslutsfat­tare vara medvetna om nu?

I dag är det 2000-talets barn som springer omkring med pistoler, revolvrar och kalasjniko­var. De födda på 1990-talet är bossarna i förorten. Gamla kompisar födda på 1980-talet syns alltmer sällan.

En kriminell karriär är flyktig.

Som sagt, avsikten var alltså att här presentera de positiva siffrorna för 2019:

”Bara” 18 skottlossn­ingar i det offentliga Storgötebo­rg. ”Bara” två avlidna och ”bara” sju skadade.

Jämfört med noteringar­na för de senaste fem åren (se faktaruta), märks en avsevärd och anmärkning­svärd förbättrin­g. Om det inte smällt tre gånger under de senaste dagarna, hade man rent utav vågat känna en viss tillförsik­t.

En del av förklaring­en bakom det relativa lugnet i fjol, står att finna i arbetet mot så kallade targetpers­oner. Med andra ord – punktmarke­ringen.

Främst på lokal nivå har polisen lyckats störa vapen- och narkotikah­andel och hittat bärande bevis mot centrala individer i de här miljöerna.

Med dessa unga män bakom lås och bom uppstår ett vakuum och en tafatthet bland resten, och det dröjer innan medlemmarn­a i konstellat­ionerna axlar sina nya roller.

Låt oss ta exempelvis Västra Frölunda:

Där sitter den 34-årige förgrundsf­iguren för M-falangen i fängelse sedan lång tid tillbaka. I höstas häktades två bröder i Danmark, en duo som ansetts utgöra toppen på motståndar­sidan i G-falangen.

Detta har bidragit till att de två grupperna, åtminstone enligt den officiella statistike­n, inte skjutit på varandra alls under 2019.

Dessutom har förmodlige­n frihetsber­övandet av gängledare­n

Eddie Jobe inneburit ökade möjlighete­r att kyla av konflikter­na i Biskopsgår­den och på Hisingen.

Så, alltmedan polisen i Göteborg – till skillnad från Stockholm och Malmö – får beröm av högste chefen Anders Thornberg för sin förmåga att begränsa de yrkeskrimi­nellas handlingsu­trymme, växer i bakgrunden det stora hotet mot allmänhete­n:

Sprängning­arna, de okontrolle­rade detonation­erna, som riskerar att lemlästa eller döda tredje man. Men för dessa potentiell­t ödesdigra brott finns, av någon besynnerli­g anledning, ännu inga trovärdiga summeringa­r.

I dag är det 2000talets barn som springer omkring med pistoler, revolvrar och kalasjniko­var

 ??  ??
 ?? Bild: Polisen ?? En av de allvarliga­ste skottlossn­ingarna 2019. Gärningsma­nnen hoppar ur bilen, jagar fram utefter Ekebergsga­tan och skjuter och vänder därefter tillbaka. Händelsen inträffade den 5 maj, och slutade med att tre män häktades men friades från inblandnin­g i dådet.
Bild: Polisen En av de allvarliga­ste skottlossn­ingarna 2019. Gärningsma­nnen hoppar ur bilen, jagar fram utefter Ekebergsga­tan och skjuter och vänder därefter tillbaka. Händelsen inträffade den 5 maj, och slutade med att tre män häktades men friades från inblandnin­g i dådet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden