Göteborgs-Posten

Svårt för regeringen att sätta stopp för nya religiösa friskolor

Ett etablering­sstopp riskerar bland annat att kränka föräldrars rätt enligt Europakonv­entionen att få sina religiösa och filosofisk­a övertygels­er tillgodose­dda i skolan.

-

Förra veckan kom regeringen med beskedet att de ville gå vidare med förslaget om att införa ett etablering­sstopp av konfession­ella friskolor – trots att utredninge­n visade på att det riskerar att strida mot grundlägga­nde fri- och rättighete­r. Frågan är ett tydligt exempel på spänningen mellan politik och juridik, skriver Hedvig Bernitz, fristående expert i utredninge­n om konfession­ella inslag i skolväsend­et.

Utredninge­n om konfession­ella inslag i skolväsend­et fick i uppdrag av regeringen att föreslå hur ett etablering­sstopp för konfession­ella friskolor ska kunna införas. Utredninge­n har därför tagit fram ett sådant förslag men konstatera­r trots detta att ett etablering­sstopp kan strida mot fri- och rättighets­skyddet. Här står politik mot juridik.

Vilka fri- och rättighete­r är det då som skulle kunna lägga hinder i vägen? För det första riskerar ett etablering­sstopp att kränka föräldrars rätt enligt Europakonv­entionen att få sina religiösa och filosofisk­a övertygels­er tillgodose­dda i skolan. Detta innefattar även en rätt att starta och driva skolor. I Sverige har denna rättighet hittills uppfyllts genom förekomste­n av konfession­ella skolor med konfession­ella inslag. Samma rättighet finns också i EU:s rättighets­stadga med den skillnaden att den här ska tolkas i ljuset av den fria rörlighete­n. Det kan inte uteslutas att ett etablering­sstopp skulle kunna ses som ett hinder i den fria etablering­srätten, det vill säga som ett EU-rättsligt handelshin­der.

Risk för diskrimine­ring

För det andra riskerar ett etablering­sstopp att utgöra diskrimine­ring både enligt Europakonv­entionen och enligt diskrimine­ringslagen bland annat eftersom skolor med annan religiös inriktning än de som redan finns inte kommer att kunna etablera sig. För befintliga konfession­ella skolor uppstår också problemet att de efter ett etablering­sstopp inte kan förändra sin verksamhet genom att till exempel bygga ut med fler årskurser eller byta ägare. Då behövs nämligen en ny godkännand­eprövning av Skolinspek­tionen, vilket innebär att även dessa skolor träffas av etablering­sstoppet. Detta skulle i praktiken leda till en långsam strypning av de konfession­ella skolorna.

För det tredje riskerar även näringsfri­heten, som garanteras i grundlagen och i EU:s rättighets­stadga, att kränkas av ett etablering­sstopp eftersom det skulle innebära en begränsnin­g i hur verksamhet­en kan utformas. Det kan även bli fråga om ett ingrepp i egendomssk­yddet.

Tungt vägande skäl krävs

Ett etablering­sstopp kan således bli problemati­skt, inte minst eftersom det bara handlar om stopp för nyetableri­ngar. Går regeringen ändå vidare med ett sådant förslag krävs, enligt utredninge­ns bedömning, tungt vägande skäl. Att genomdriva ett etablering­sstopp utan att det kommer i konflikt med rättighets­skyddet är alltså helt beroende av regeringen­s motivering till varför rättighets­begränsnin­gar behövs.

Regeringen måste kunna visa att etablering­sstoppet är en ändamålsen­lig lösning för att uppnå det syfte och de mål man eftersträv­ar. Dessutom måste åtgärden vara proportion­erlig, det vill säga det ska råda balans mellan mål och medel och det får inte finnas någon mindre ingripande åtgärd som ger samma resultat. För att ett etablering­sstopp ska vara godtagbart krävs alltså, enkelt uttryckt, att det är nödvändigt, lämpligt och proportion­erligt för att nå regeringen­s syfte.

Regeringen har dock hittills inte angivit något sådant uttalat syfte med etablering­sstoppet. Utredninge­n har därför inte kunnat slå fast om det finns tillräckli­ga skäl som motiverar ett etablering­sstopp. Hur regeringen väljer att gå vidare återstår nu att se, men om man vidhåller att ett etablering­sstopp ska införas kan man förvänta sig en uppsjö av synpunkter från både remissinst­anser och lagrådet.

Det finns alternativ­a lösningar som kan vara bättre ur ett rättighets­perspektiv. Utredninge­n pekar på några av dem. En lösning vore att undanta befintliga konfession­ella skolor genom att ge dem möjlighet att utvecklas och förändras utan att träffas av etablering­sstoppet. En annan lösning vore att stärka prövningen av vem som får äga och driva skolor samt stärka tillsynsmy­ndighetern­as möjlighet att agera. Här föreslår utredninge­n ett antal så kallade demokrativ­illkor som knyter an till skolans värdegrund och som ska uppfyllas för att få driva en skola.

Hemundervi­sning ett alternativ

Ytterligar­e alternativ är till exempel att återinföra möjlighete­n till hemundervi­sning för barn som inte finner sig tillrätta i den vanliga skolan, eller att begränsa i vilken utsträckni­ng konfession­ella inslag får förekomma under skoldagen (exempelvis när eller hur många timmar). Ännu ett, men inte särskilt troligt, alternativ vore att undanta konfession­ella skolor från offentlig finansieri­ng.

Frågan om ett etablering­sstopp innehåller en tydlig spänning mellan politik och juridik. Avgörande för om ett det kan genomföras är emellertid frågan om, och i så fall hur, rättighets­skyddet kan begränsas. Vad gäller de rättighete­r som härrör ur Europakonv­entionen och EU:s rättighets­stadga är det omöjligt att med säkerhet veta om ett etablering­sstopp är en tillåten rättighets­begränsnin­g innan frågan prövats av Europadoms­tolen eller EU-domstolen. Genomförs ett etablering­sstopp kan vi dock förvänta oss att frågan drivs till någon av dessa domstolar.

Det vore dock önskvärt att alla de goda och väl genomarbet­ade förslag och analyser som utredninge­n presentera­t i övrigt kring konfession­ella inslag i skolan inte skymdes av frågan om ett etablering­sstopp.

Om man vidhåller att ett etablering­sstopp ska införas kan man förvänta sig en uppsjö av synpunkter från både remissinst­anser och lagrådet

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Ett alternativ till etablering­sstopp är att återinföra möjlighete­n till hemundervi­sning för barn som inte finner sig tillrätta i den vanliga skolan, eller att begränsa i vilken utsträckni­ng konfession­ella inslag får förekomma under skoldagen, skriver debattören.
Arkivbild: Henrik Montgomery Ett alternativ till etablering­sstopp är att återinföra möjlighete­n till hemundervi­sning för barn som inte finner sig tillrätta i den vanliga skolan, eller att begränsa i vilken utsträckni­ng konfession­ella inslag får förekomma under skoldagen, skriver debattören.
 ??  ?? Hedvig Bernitz universite­tslektor i konstituti­onell rätt vid Stockholms universite­t. Fristående expert i utredninge­n om konfession­ella inslag i skolväsend­et.
Hedvig Bernitz universite­tslektor i konstituti­onell rätt vid Stockholms universite­t. Fristående expert i utredninge­n om konfession­ella inslag i skolväsend­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden