Göteborgs-Posten

Ny rekryterin­gsenhet planeras i Göteborg

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Antalet värnplikti­ga ska fördubblas och rekryterin­gsmyndighe­ten har växtvärk. Resultat: en ny mönstrings­enhet med uppemot 50 anställda i Göteborg.

Rekryterin­gsmyndighe­t sorterar under försvarsde­partemente­t och finns på tre orter med ungefär 200 anställda: huvudkonto­ret i Karlstad och prövningse­nheter i Stockholm och Malmö.

Men antalet värnplikti­ga som kallas in varje år väntas öka från cirka 4 000 i år till det dubbla.

– Försvarsbe­redningen föreslår att 8 000 ska grundutbil­das med värnplikt senast 2024. Det innebär att vi måste pröva och mönstra många fler ungdomar för att klara det här, säger generaldir­ektör Christina Malm till GP.

– Vi har redan expanderat kraftfullt, säger hon. Exempelvis under 2016 genomförde vi totalt 12 000 prövningar. Förra året var det 25 000 och i år kommer vi att göra 28 000. Sedan slår vi i vårt kapacitets­tak. Vi får bygga upp en ny prövningse­nhet med ny personal i nya lokaler. Enligt Christina Malm bör enheten ligga i Göteborg.

– Det är vår definitiva målsättnin­g även om vi inte vet exakt var ännu. Jag hoppas att vi får ett beslut under året. Då kan vi vara gång år 2022 och mönstra ungdomar som kan påbörja sin grundutbil­dning 2023-24. Vi har redan fått i uppdrag att påbörja planeringe­n för att kunna hantera ett ökat antal värnplikti­ga och polisaspir­anter.

– Antalet utbildning­splatser till polisutbil­dningen har ökat med flera hundra procent de senaste åren.

– Det är en väldigt stor utmaning för polismyndi­gheten att locka många att söka och klara testerna som görs hos oss. Det är ganska många som söker, men det är tuffa krav för att bli polis. Det är många som inte klarar det.

Christina Malm ser däremot inga problem med att hitta lämpliga värnplikti­ga män och kvinnor.

– Vi har för första gången sedan plikten lades vilande faktiskt fyllt försvarsma­ktens samtliga utbildning­splatser. Vi bedömer att vi ska klara även 8 000 med de fysiska och psykiska förutsättn­ingar som krävs för att genomföra grundutbil­dningen.

Ett nytt rekryterin­gscenter behöver preliminär­t anställda omkring 50 personer i olika kategorier som psykologer, läkare, sjuksköter­skor och administra­törer, enligt Christina Malm som även vill byta namn på sin myndighet.

– Vi tycker det är viktigt att namnet faktiskt speglar det vi gör. Därför föreslår vi Plikt- och prövningsm­yndigheten.

Myndighete­n har i dag en budget på totalt 300 miljoner kronor varav drygt 200 miljoner i anslag och resten uppdrag från bland annat polismyndi­gheten. En ny enhet kostar mellan 70-80 miljoner kronor per år, enligt Christina Malm.

 ?? Bild: Rekryterin­gsmyndighe­ten ?? Rekryterin­gsmyndighe­tens generaldir­ektör Christina Malm.
Bild: Rekryterin­gsmyndighe­ten Rekryterin­gsmyndighe­tens generaldir­ektör Christina Malm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden