Göteborgs-Posten

Ordningsva­kter uppmanar till strejk

- Fredrik Lindblom Gabriella Elbeid Pettersson nyheter@gp.se

Ordningsva­kter uppmanar varandra att strejka nästa lönehelg. Detta efter att Polismyndi­gheten gått ut med att utbildning­spriserna höjs för bland annat ordningsva­kter som behöver gå en fortutbild­ning. Flera funderar på att sluta arbeta helt och hållet.

– Det är många som diskuterar om det är värt pengarna, säger ordningsva­kten Tobias Wassenius.

Efter att Polismyndi­gheten meddelat att de höjer priserna för bland annat fortutbild­ning för ordningsva­kter, uppmanas det nu till strejk under den kommande lönehelgen.

I en stängd Facebookgr­upp för ordningsva­kter och väktare skriver en avsändare bland annat:

”Sprid detta budskap till alla kollegor i alla lämpliga forum och ställ er bakom att strejka från krogpass den 24 och 25 januari.”

Tobias Wassenius arbetar heltid som spårvagnsf­örare, men har jobbat extra som ordningsva­kt i Göteborg i över sju år. Han säger att efter meddelande­t om prishöjnin­gen är det flera kollegor som pratar om att sluta.

– De extraknäck­er ju också som ordningsva­kter vid sidan av sina andra arbeten. Så flera diskuterar ifall det är värt pengarna och funderar på att sluta, säger han.

Som ordningsva­kt behåller man sitt förordnand­e i tre år enligt lag, därefter måste man genomföra en fortutbild­ning.

– Jag har gjort fortutbild­ningen två gånger. Då har det kostat 1 395 kronor. Nu kostar det 8 000 kronor.

Polismyndi­gheten skriver på sin hemsida att prishöjnin­gen kommer efter samråd med ekonomisty­rningsverk­et och kommer även inkludera sjöfarts- och hamnskydds­kontrollan­ter och börjar gälla den första mars 2020.

Efter höjningen av avgifterna kommer grundutbil­dningen för ordningsva­kter kosta 22 875 kronor, jämfört med en kostnad på 7 780 kronor 2019. En rimlig höjning enligt Lars Sjöberg, processled­are för verksamhet­sområdet bevakning på polisens nationella rättsavdel­ning.

– Vår bedömning är att höjningen är väl avvägd utifrån de kostnader som polismyndi­gheten har som helhet för hela utbildning­en, säger han.

Som myndighet är polisen skyldig att kunna täcka alla kostnader i utbildning­ssammanhan­g, men avgifterna har visat sig vara för låga.

– Vi får ett underskott och vi är ju en verksamhet som finansiera­s av skattemede­l, vilket i förlängnin­gen skulle innebära att annan polisiär verksamhet som ska finnas för alla människor får stå åt sidan. Det vill säga att vi måste överföra medel som egentligen är skattemede­l för att täcka kostnaden för utbildning­en av ordningsva­kter, säger Lars Sjöberg.

Även om polisen inte önskar se en strejk bland ordningsva­kter, så menar Erik Nord, polischef i Storgötebo­rg, att utbildning­en är i behov av en översyn.

– De är en viktig komponent i arbetet med ordning och säkerhet, så det hade inte varit bra om det sker en strejk. Samtidigt måste man vara medveten om att själva ordningsva­ktsinstitu­tet är ett ganska gammalt system som kom till för över 40 år sedan och man behöver se över utbildning­ens längd och kostnad, säger han.

 ?? Arkivbild: Thomas Johansson ?? Det nya utbildning­savgiftern­a börjar gälla den första mars.
Arkivbild: Thomas Johansson Det nya utbildning­savgiftern­a börjar gälla den första mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden