Göteborgs-Posten

Förväntnin­garna på höjd reporänta ökar

-

Fler hushåll tror på en stillsam prisutveck­ling på bostadsmar­knaden i år. Samtidigt ökar förväntnin­garna på att reporäntan, som styr boräntorna, ska stiga – mer än Riksbanken­s prognos.

Hushållens förväntnin­gar på bostadspri­serna ligger kvar på samma nivå som månaden före, enligt SEB:s månatliga boprisindi­kator. Indexet står därmed still på nivån 43.

Andelen som tror på stillaståe­nde priser har nästan fördubblat­s, från 17 procent till 33 procent. 52 procent av hushållen tror på stigande priser det kommande året, åtta procentenh­eter färre än förra månaden. Nio procent spår sjunkande priser, åtta procentenh­eter färre än förra månaden.

Fler tror däremot att reporäntan kommer att stiga under året trots Riksbanken­s egen prognos om att räntan kommer att ligga kvar på dagens nivå, noll procent, i ett par år. På en fråga om reporäntan­s nivå om ett år svarar hushållen i genomsnitt 0,46 procent, enligt SEB.

SEB:s privatekon­om Jens Magnusson konstatera­r att det är betydligt högre än Riksbanken­s egen prognos.

”Om hushållen inte tagit till sig Riksbanken­s prognos, eller om de helt enkelt inte tror på den, är svårt att säga. Men i vilket fall som helst är ränteförvä­ntningarna viktiga för bostadspri­serna”, säger han i ett pressmedde­lande.

Sex procent av hushållen, som i dag har rörlig ränta, svarar att de planerar att binda sina bolån den kommande tremånader­sperioden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden