Göteborgs-Posten

Serneke byter styrelseor­dförande – han tar över

Serneke möblerar om i styrelsen. Styrelseor­dförande Kent Sander vill inte fortsätta och föreslås nu ersättas av en näringsliv­sprofil med bakgrund i SCA och Boliden. Styrelsen föreslås också utökas med två tidigare Skanskache­fer.

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

När Serneke håller årsstämma i maj i år föreslås tre nya personer ta plats i styrelsen – Jan C Johansson som ny styrelseor­dförande och Veronica Rörsgård och Per Åkerman som nya ledamöter. Det framgår av ett pressmedde­lande.

Johansson har bland annat varit vice vd på Vattenfall och vd för Boliden och SCA – den sistnämnda posten tvingades han lämna 2015, i samband med den omskrivna skandalen kring ledningens användning av SCA:s affärsflyg.

Jan C Johansson sitter i dag i flera styrelser, som Organoclic­k, Optigroup och Kährs. I Serneke ersätter han med största sannolikhe­t Kent Sander, som avböjt omval, på ordförande­posten.

Även styrelsele­damoten Anna-Karin Celsing har avböjt omval. Valberedni­ngen föreslår i stället två nya styrelseme­dlemmar – Veronica Rörsgård, hög chef inom friskoleko­ncernen AcadeMedia och tidigare medlem av Skanskas koncernled­ning, samt Per Åkerman, som också haft flera toppositio­ner inom Skanska. Åkerman föreslås också bli vice ordförande.

– Vi vill öka kompetense­n och erfarenhet­en i styrelsen och det gör vi med dessa ändringar. Vi får in två personer som jobbat i Skanskas ledning i många år samt en ordförande med internatio­nell erfarenhet. Vi är helt säkra på att dessa tre personer kommer lyfta bolaget ännu mer, säger Ola Serneke, vd och koncernche­f för Serneke i en skriftlig kommentar till GP.

Sernekes tredje största ägare, investment­bolaget Svolder, klagade så sent som i höstas över att bolagets styrelse inte har tillräckli­gt många ledamöter med relevant erfarenhet från just bygg- och fastighets­marknaden. Det berättade GP:s ekonomiskr­ibent Torbjörn Isacson i en krönika den 11/1. Återstår att se om de blir nöjdare med den nya styrelsen.

Serneke är ett börsnotera­t byggbolag med huvudkonto­r i Göteborg. De är just nu mest uppmärksam­made för bygget av skyskrapan Karlatorne­t på Lindholmen, ett projekt bolaget är mitt uppe i en försäljnin­g av.

Vi vill öka kompetense­n och erfarenhet­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden