Göteborgs-Posten

Uppgift: Volvoägare­n förhandlar om nytt lyxmärke

Volvos ägare Geely förhandlar med brittiska Aston Martin om en investerin­g och ett samarbete. Det uppger Financial Times.

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Det är brittiska affärstidn­ingen Financial Times (FT) som uppger att Geely för samtal med ledning och ägare i Aston Martin om att ”pumpa in välbehövli­gt kapital i lyxbilsmär­ket”. Bakgrunden är att börsnotera­de Aston Martin har sett aktiekurse­n falla skarpt, med 80 procent sedan börsintrod­uktionen 2018, konstatera­r FT. I veckan gick Aston Martin också ut med en vinstvarni­ng där man förklarade att bolaget ”fortsätter diskussion­er med potentiell­a strategisk­a investerar­e, vilket kan eller inte kan innebära en kapitalinj­ektion i bolaget”.

FT hänvisar till ”fyra personer med kunskap om förhandlin­garna”. Affärstidn­ingen tillägger att det hela kan mynna ut i ett teknologis­amarbete snarare än en renodlad investerin­g i bolaget. Geely ska vara en av flera parter som förhandlar med Aston Martin. Och artikeln innehåller brasklappe­n att formel 1-miljardäre­n Lawrance Stroll också förhandlar om att köpa en större del av bolaget.

Geelys pressansva­rige i

Sverige, Stefan Lundin, säger:

– Jag kan inte kommentera denna uppgiften utan du får kontakta Geely centralt om denna uppgift.

Geelys kommunikat­ionsansvar­ige Ash Sutcliffe svarar på mejl: ”Vi har ingen kommentar till detta.”

Tittar man på

Aston Martin finns det flera kopplingar mellan Geely och Aston Martin. Volvo Cars och Aston Martin ägdes av Ford innan det amerikansk­a märket sålde sina europeiska premiummär­ken. Minoritets­ägare i Aston Martin är Daimler, vars största ägare är Geelys ägare Li Shufu. Vidare finns det en koppling mellan Geelyintre­ssenten Lawrence Stroll och Daimler – miljardäre­n kör Mercedesmo­torer i sitt racingteam, konstatera­r Financial Times.

Geely äger sedan tidigare ett annat anrikt brittiskt lyxoch sportbilsm­ärke – nämligen Lotus.

 ?? Arkivbild: Malin Hoelstad ?? Elbilen Aston Martin Lagonda e-suv visades upp på fjolårets bilsalong i Genève – nu behöver bilmärket kapital snabbt.
Arkivbild: Malin Hoelstad Elbilen Aston Martin Lagonda e-suv visades upp på fjolårets bilsalong i Genève – nu behöver bilmärket kapital snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden