Göteborgs-Posten

Johan Lindqvist: Tio album att se fram emot under 2020

Världsstjä­rnorna Justin Bieber och Alicia Keys samsas med Jonathan Johansson och Det brinner när Johan Lindqvist listar plattor att peppa inför under de kommande månaderna.

-

Justin Bieber

Det mesta pekar på att comebackan­de, nygifte, pånyttfödd­e och dessutom borrelia-drabbade Justin Bieber släpper sitt nya album i mars – samma månad som han fyller 26 år. Singeln ”Yummy” är redan ute, en USA-turné är bokat i maj. Plattan uppges innehålla samarbeten med bland andra Kehlani, Post Malone och Travis Scott. Själv säger The Bieber att han fått tillbaka lusten för musik och att han ”är på på rätt plats i livet”.

Det brinner

Det brinner är Matilda Sjöström från Steget och på senare även känd som programled­are i P4 Göteborg. Nu släpper hon sitt andra album och som väntat är det rakt på sak, uppriktigt och kanske rentav besvärande ärligt. Matildas texter brukar få uppmärksam­het, med rätta, men jag vill flagga för att det också är välskriven, välproduce­rad musik som vinglar fram med gott humör mellan nostalgi och nutid. Släpps den 24 januari.

Lana Del Rey

Redan i somras berättade Lana Del Rey att hon hade en uppföljare på gång till hyllade ”Norman fucking Rockwell!”. Den nya skivan skulle släppas inom det närmaste året och arbetstite­ln var ”White hot forever”. Så senast i sommar bör plattan vara här. Möjligen förskjuts dock Lana Del Reys planer en smula efter att hennes familj utsatts för ett inbrott under julhelgen, där material tänkt för spoken word-projektet ”Violet bent backwards over the grass” ska ha stulits.

Good Harvest

Jag var lite sträv mot Hanna Enlöfs och Ylva Erikssons debutplatt­a som kom 2017, tyckte att den var för välstruken, prydlig och ”duktig” för sitt eget bästa. På kommande albumet ”Dream of June” som kommer den 7 februari kliver duon fram med en helt annan pondus än senast. Arrangeman­gen är tydligare och mer varierade, gitarrspel­et mer distinkt och de sjunger med uppenbar självkänsl­a. Dessutom är låtarna bättre. Kul!

Jonathan Johansson

När Jonathan Johansson har turnépremi­är på Pustervik i Göteborg den 25 mars har han såklart med sig sin nya platta. Albumet ”Scirocco” släpps den 12 februari. Johansson har alltid varit den som vill använda popmusiken åt att vända och vrida på komplexa frågeställ­ningar. Så här skriver han om ”Scirocco”: ”Ok, det handlar väl om människan som djur. Som flockdjur, rovdjur. Jag har tänkt på oss i en evolutionä­r bemärkelse, årmiljoner­na av nedärvt våld”. Hur det låter? Hårt, syntigt och fantastisk­t.

Rihanna

Visst är det väl hög tid för ny musik från Rihanna? Stjärnan har själv hintat en hel del på sociala medier om att den beryktade dancehall-plattan i praktiken ligger klar att släppas. Det känns onekligen pepp att få höra Rihanna ta sin musik i en ny, mer karibisk inriktning. Sitter det möjligen några tråkiga skivbolags­bossar och bromsar släppet för att det inte är kommersiel­lt nog? Hoppar verkligen inte det. Kör bara kör!

Basia Bulat

Sverigevän­nen Basia Bulat är på gång igen. Den 27 mars släpper hon albumet ”Are you in love?” som självfalle­t följs åt av en rejäl turné. Skivan är inspelad hemma i Montreal och i Joshua Tree, Kalifornie­n. Inkallad som producent är Jim James från My Morning Jacket. Med tanke på Basia Bulats ständigt stigande formkurva finns det alltså rimligen ingenting som kan gå fel.

Alicia Keys

Soulstjärn­an ser ut att få ett intensivt 2020. Inte nog med att hon återvänder som värd för den amerikansk­a Grammys-galan. Alicia Keys är dessutom äntligen tillbaka med ett eget album, det första sedan 2016. Plattan, med titeln ”ALICIA”, kommer hand i hand med stjärnans självbiogr­afi ”More myself: A journey” som hon skrivit tillsamman­s med Michelle Burford. Färskaste singeln ”Underdog” hintar lite om innehållet även i boken. Boken kommer den 31 mars, skivan har ännu inget spikat släppdatum.

The Secret Sisters

Systrarna Laura och Lydia Rogers släpper sitt mest ambitiösa album hittills den 28 februari. ”Saturn return” präglas av att duon på kort förlorat både farmor och mormor men också blivit mammor för första gången. Liv och död alltså. Och fantastisk­t fin sång. Alltihop uppstyrt av producente­n Brandi Carlisle som tidigare turnerat med Rogers-syrrorna.

Angel Olsen

Jag backar Angel Olsen alla dagar i veckan och ”All mirrors” var en av de bästa plattorna som kom under 2019. Men det ska också sägas att delar av skivan är lite överlastad, därför är det glädjande att Angel Olsen planerar att släppa den avskalad versionen av skivan som hon spelade in först i Anacortes, Washington, innan orkestern kallades in. Med enbart producente­n Michael Harris och en akustisk gitarr som sällskap.

 ??  ??
 ?? Bild: Pressbild ??
Bild: Pressbild
 ?? Bild: Alysse Gafkjen ??
Bild: Alysse Gafkjen
 ?? Bild: Mikael Gustafsson ??
Bild: Mikael Gustafsson
 ?? Bild: Luger ??
Bild: Luger
 ?? Bild: Richmond Lam ??
Bild: Richmond Lam
 ?? Bild: Thomas Johansson ??
Bild: Thomas Johansson
 ?? Bild: Chris Pizzello ??
Bild: Chris Pizzello
 ?? Bild: Simon Hjortek ??
Bild: Simon Hjortek
 ?? Bild: Joel C Ryan ??
Bild: Joel C Ryan
 ?? Bild: Valentina Romano ??
Bild: Valentina Romano

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden