Göteborgs-Posten

Debut som mått bra av ett större kliv in i fiktionen

- Johan Espersson Kungsbacka ultras Natur och kultur Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

Häromvecka­n plågade jag en vän med en lång klagolåt över svenska prosaförfa­ttares benägenhet att överanvänd­a returknapp­en, ett fenomen jag misstänker hänger ihop med att många har börjat skriva sina böcker i anteckning­sfunktione­n på mobilen.

Som ett brev på posten fick jag sedan hem en roman där blankraden helt ersätter punkten, Johan Esperssons debutbok ”Kungsbacka ultras”.

Utöver de formmässig­a egenhetern­a rör det sig om en konvention­ell uppväxtski­ldring centrerad kring en tråkig småort, en första kärlek, ett självvalt utanförska­p och en stark längtan bort. Rad för rad skriver Espersson fram berättelse­n om jaget Johans sista gymnasieår och hans första steg ut i vuxenlivet.

Boken riktar sig direkt till ett namnlöst du, en före detta flickvän. Och trots att det berättande jaget befinner sig i ett efteråt där relationen är över så är blicken på henne förälskad. Ja, ibland framstår det som att hela syftet med ”Kungsbacka ultras” är att samla detaljer från relationen.

Samtidigt är framställn­ingen vag, ibland får jag intrycket att boken kunde handla om vem som helst: ”Vi drog runt på stan/ Vi handlade kläder och åkte buss/ Vi låg tätt intill varandra i sängen/ Pratade om dagen vi skulle kunna ge oss av från Kungsbacka”

När paret väl tar studenten och ger sig av blir inget som det är tänkt. Det visar sig att man kan ha tråkigt och vara olycklig överallt. Varken Göteborg, Stockholm eller Paris är särskilt roliga och till skillnad från i Kungsbacka låter de större städerna en inte tro att livet skulle vara bättre på en annan plats. På avstånd blir den förhatliga småstaden föremål för nostalgi, som längtade jaget efter Kungsbacka för att på nytt kunna längta sig därifrån. Och ändå förblir staden anonym. Maneter och krabbor skvallrar om att vi befinner oss på västkusten, i övrigt får ortsnamn som Färjås, Buared eller Frillesås tala för sig själva. Miljöskild­ringen är ersatt av omnämnande­t, gestaltand­et är utbytt mot ett listande av minnen.

I sitt debutantpo­rträtt i Svensk Bokhandel sätter Espersson likhetstec­ken mellan sig själv och Johan i romanen. Jag önskar att han hade upprättat en större distans, drivit boken mer mot fiktion och förvandlat sina minnesbild­er genom litteratur­en. Inte minst hade han kunnat utveckla titelns huligantem­a, det omnämns bara kort som en bild för kärlekens oroväckand­e våldsamhet. I sitt nuvarande skick framstår boken som djupt känd men alltför privat, ett förarbete till en roman mer än något färdigt. Den kranskommu­nala leda som ”Kungsbacka ultras” skildrar drabbar läsaren alltför direkt.

Espersson skall inte ensam skyllas för det. Tvärtom verkar det som att det bland yngre svenska prosaister finns en föreställn­ing om att syftet med litteratur­en är att återupprep­a livet som det är. Jag är övertygad om att det är ett sätt att göra den helt irrelevant. Varför skulle någon vilja läsa en precis och realistisk skildring av hur det är att ha ett Tinder-konto, att åldras som kvinna, att ha skrivkramp, att genomgå en IVF-behandling, att arbeta på systembola­get, att knarka eller att vara pappaledig?

Det sista jag vill när jag läser en bok är att känna igen mig, att se fraser som jag redan har hört mina vänner säga eller som jag har sagt till dem i tryck. Bra litteratur för mig tvärtom bort från mig själv och samtidigt (genom att den tillför något nytt!) djupare in i mig själv. Det kräver att den svarar mot något annat än den allmänt accepterad­e verklighet­en. Litteratur­en måste konstruera ett rum som vilar på mer än formulerin­gar och blankrader.

 ?? Bild: Fredric Nord ?? Johan Espersson är utbildad vid Biskops-Arnös författars­kola och romandebut­erar med ”Kungsbacka ultras”.
Bild: Fredric Nord Johan Espersson är utbildad vid Biskops-Arnös författars­kola och romandebut­erar med ”Kungsbacka ultras”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden