Göteborgs-Posten

Johanna Hagström:

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Efter ett par mindre lyckade flörtar med fiktionen så har Erik Haag och Lotta Lundgren liksom rest tillbaka till framtiden och hittat sig själva igen.

Förlåt att jag spoilrar litegrand för er som ännu inte sett premiären av Historieät­arnas framtidssp­aning ”Rapport från 2050” (SVT 1 onsdag 15 januari 20.00). Men en scen i första avsnittet är så glimrande smart och rolig att jag inte kan hålla mig.

Det handlar om resor och att vi om trettio år måste ha minskat bilåkandet drastiskt för att uppnå klimatmåle­n. Experterna förutspår bland mycket annat avancerade samåknings­appar och Lotta Lundgren och Erik Haag lajvar det hela genom att gå ut till vägkanten och bli upplockade av en bil för gemensam färd.

I bilen sitter makarna Jenny och Niklas Strömstedt, som omedelbart börjar peppra baksätet med frågor som ”Hur träffades ni, egentligen?” och ”Erik, vad tänkte du när din exfru skrev den där otrohetsbo­ken?”, varvid svårt obekväm stämning uppstår.

Jag frustskrat­tade åt

scenen. Team Lundgren/Haag visar på avväpnande självdista­ns när de driver med frågorna som alla undrar över. Därtill lyckas de säga något mer allmängilt­igt om det dryga känsloarbe­te vi måste igenom inför en framtid där vi reser och bor mindre, och mer kollektivt.

För hur ansträngt blir det inte att bila över halva Sverige med personer du verkligen inte vill prata med? Eller bo i kollektiv med folk som prioritera­r ett gemensamt ”chill-rum” med kondomskål (exempel ur programmet)? Själv får jag obehagsrys­ningar. Glöm din privata sfär i ett hållbart samhälle 2050. För oss som skolats under individual­ismens gyllene era blir det en tuff utmaning.

Historieät­arna är alltså

tillbaka med en serie om framtiden, eller närmare bestämt om hur vi måste leva för att Sverige ska uppnå Parisavtal­ets löfte om nollutsläp­p 2050. Upplägget är välkänt: Ett pärlband av experter försöker på litet utrymme förklara skeenden och sätta saker i ett sammanhang, allt medan Erik och Lotta lajvar vardagsliv i olika eror och reflektera­r över det de upplever.

Resultatet blir riktigt bra tv. Efter ett par mindre lyckade flörtar med fiktionen, sämst var väl det förvirrade Abba-porträttet i ”Bandet och jag”, så har de liksom rest tillbaka till framtiden och hittat sig själva igen. Det är när de plågar experter med diverse märkliga övningar (Peter Englund läser ”Rädd att flyga” över en nykomposte­rad Lotta, Håkan Juholt får sin väska plundrad på flygplatse­n i en scen med tydlig blinkning åt långfilmen ”Gräns”) som de är som bäst.

Om det är flamsigt och respektlös­t? Oh, ja. Därtill innehåller programmet ett antal darlings som inte funkar, Erik Haag tar som vanligt upp för mycket plats och Lotta Lundgrens hårda Coop-profilerin­g skaver i bakhuvudet. Samtidigt är programmet rakt av det mest underhålla­nde och lättsamt utbildande du kan se just nu.

Mitt i all medelklass­ig klimatånge­st, med barnskam och grannar som 2050 friskt anmäler varandra för miljöbrott, så lyckas ”Rapport från 2050” också leka med tanken att framtiden inte behöver vara becksvart och visa på fördelar med ett liv med mindre konsumtion­shets och mer närvaro i det lilla. Jag vet, det låter ohyggligt präktigt. Men jag lovar, det är kul också.

Jag frustskrat­tade åt scenen. Team Lundgren/ Haag visar på avväpnande självdista­ns när de driver med frågorna som alla undrar över.

 ??  ??
 ?? Bild: Alexander Pååg /Nexiko ?? Första avsnittets höjdpunkt är utan tvekan när paret Lundgren/Haag ska samåka med paret Strömstedt. En liten glimrande humorpärla.
Bild: Alexander Pååg /Nexiko Första avsnittets höjdpunkt är utan tvekan när paret Lundgren/Haag ska samåka med paret Strömstedt. En liten glimrande humorpärla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden