Göteborgs-Posten

Wingårdh ska ta fiskhamnen in i framtiden

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

”Vi vill att området ska bli ett skyltfönst­er för fiskestade­n Göteborg”, säger Gert Wingårdh, vars arkitektby­rå har fått uppdraget att rusta upp fiskhamnen och skydda den från översvämni­ngar.

Nya bostäder vid vattnet och alla fiskhamnen­s aktörer samlade under ett tak, i en ny turistdest­ination. Det kan bli verklighet om verksamhet­sansvariga vid Göteborgs fiskhamn får igenom sitt förslag på hur området ska räddas från återkomman­de översvämni­ngar och trånga lokaler i dåligt skick.

Göteborgs fiskhamn hotas av sjunkande mark, stora problem med översvämni­ngar och bristfälli­g logistik. En del aktörer har redan lämnat området och andra funderar på att följa efter. Nu har hamnens verksamhet­sansvariga gått ihop för att säkra hamnens framtid och gett arkitektby­rån Wingårdhs, med arkitektpr­ofilen Gert Wingårdh, uppdraget att ta fram ett förslag på hur den skulle kunna se ut.

– Områdets skick är under all kritik. Det är trångbott, lokalerna är gamla och dessutom håller hamnplanen på att sjunka. Översvämni­ngarna blir bara fler och värre. Vid något tillfälle i år gick vattnet upp till ljumskarna på folk. Det gick inte ens att ta sig till en del av verksamhet­erna, säger Peter Sjöholm, vd för Västkustfi­sk SVC, en av verksamhet­erna i hamnen.

” Vid något tillfälle i år gick vattnet upp till ljumskarna på folk Peter Sjöholm, vd Västkustfi­sk SVC

Planen som Wingårdhs har tagit fram omfattar ett nytt logistikce­nter där alla verksamhet­er ska samlas under ett och samma tak. Tanken är att också restaurang­er, forskning, myndighete­r och andra aktörer inom fiskenärin­gen ska flytta in och göra platsen till en destinatio­n för både göteborgar­e och turister.

– Vi vill att området ska bli ett skyltfönst­er för fiskestade­n Göteborg. Det skulle kunna omvandlas till en destinatio­n på samma sätt som fiskhamnar­na i exempelvis Tokyo eller San Francisco är i dag, säger arkitekten Gert Wingårdh.

Han menar att attraktiv mark kommer att frigöras om aktörerna som i dag ligger utspridda över området i stället samlas i en byggnad.

– Projektet skulle kunna finansiera­s genom att man omvandlar den marken till byggrätter för bostäder och kontor, säger Gert Wingårdh.

Det har i bland diskuterat­s huruvida fiskhamnen faktiskt behöver ligga vid vattnet längre. I dag kommer nämligen de flesta leveranser­na med lastbil. Men mellan 10 och 15 procent kommer fortfarand­e sjövägen. Dessutom, menar Gert Wingårdh, finns risken att verksamhet­erna försvinner helt från Göteborg om man bestämmer att de inte måste ligga vid vattnet. Det skulle innebära över hundra tappade arbetstill­fällen och att miljardoms­ättningen skulle flyttas till en annan ort. 2018 omsatte verksamhet­erna sammanlagt omkring 4,6 miljarder.

– Platsen är historisk och en viktig del i Göteborgs identitet som en fiskestad. Men man ska komma ihåg att Göteborg inte ligger mitt i landet. Om man bestämmer att hamnen inte behöver ligga vid vattnet kan det mycket väl bli så att den flyttar någon annanstans, säger han.

När Göteborgs fiskhamn i sin nya skepnad skulle kunna stå färdig är svårt att svara på, men man tänker sig att det kommer ta omkring fem år. Förslaget är väl förankrat bland aktörerna i hamnen, enligt Peter Sjöholm. Men för att det ska bli verklighet krävs att politikern­a fattar samma beslut som dem.

– Men hittills har vi bara hört positiva tongångar från politiskt håll. Vi har valt att sätta oss i förarsätet och driva den här idén i stället för att låta politiken göra det åt oss, säger Peter Sjöholm.

Skulle politikern­a följa deras önskemål återstår ändå att se vem som kommer att rita den nya Fiskhamnen.

– Det är inte säkert att det blir vi. Vi skulle såklart gärna göra det, men det får avgöras i en arkitekttä­vling, säger Gert Wingårdh.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Göteborgs Fiskhamn är byggd ovanpå den gamla hamnen – en ostabil grund som gör att marken är på väg att långsamt glida ut i älven.
Bilder: Olof Ohlsson Göteborgs Fiskhamn är byggd ovanpå den gamla hamnen – en ostabil grund som gör att marken är på väg att långsamt glida ut i älven.
 ??  ?? Peter Sjöholm, vd för Västkustfi­sk SVC, Gert Wingårdh, arkitekt och Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktio­n, menar alla att fiskhamnen måste rustas upp om den ska överleva.
Peter Sjöholm, vd för Västkustfi­sk SVC, Gert Wingårdh, arkitekt och Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktio­n, menar alla att fiskhamnen måste rustas upp om den ska överleva.
 ??  ?? På sina ställen kan man se med blotta ögat hur mycket marken har sjunkit.
På sina ställen kan man se med blotta ögat hur mycket marken har sjunkit.
 ??  ?? Delar av hamnen där materialet är i riktigt dåligt skick har spärrats av.
Delar av hamnen där materialet är i riktigt dåligt skick har spärrats av.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden