Göteborgs-Posten

Våldtäktsm­an berättar om sitt dubbelliv

Han var idrottspro­filen och jämställdh­etskämpen som köpte kvinnor och våldtog barn. Nu berättar Denny Olofsson om dubbellive­t inifrån fängelset. – Kvinnokamp­en kan ha varit ett omedvetet sätt att rättfärdig­a det jag gjorde.

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

Han var idrottspro­filen och jämställdh­etskämpen som köpte kvinnor och våldtog barn. Nu berättar Denny Olofsson inifrån fängelset.

Han var tidigare lokalpolit­iker i Mölndal, centerpart­istisk nämndeman i tingsrätte­n och en känd västsvensk idrottsutb­ildare inom Svenska Idrottsrör­elsens studieförb­und (SISU). Som dessutom bedrev massagever­ksamhet för barn och vuxna i sitt hem i Lindome.

Nu sitter han istället på Skogomeans­talten. Ett fängelse för i huvudsak sexualbrot­tslingar där Denny Olofsson avtjänar ett 3,5 år långt fängelsest­raff. Han är dömd för sexköp av en utsatt kvinna, femton fall av köp av sexuell handling av barn samt tre våldtäkter mot barn.

– Jag förstår inte hur jag kunde tänka så fel, säger Denny Olofsson när GP möter honom i ett besöksrum på fängelset.

Med finns hans försvarsad­vokat Lasse Salkola.

GP:s granskning av Denny Olofssons bakgrund har visat att han de senaste 20 åren gjort sig ett välkänt ansikte inom de flesta västsvensk­a ungdomsidr­otter – däribland ridsport, fotboll, handboll, pingis, kampsport och baseball. Framför allt som kvinnokämp­e och uppskattad föreläsare om jämställdh­et, etik och värdegrund. Men hur går det ihop med brotten han är dömd för?

– Jag är oerhört stolt över det jag gjort för idrotten. Mitt engagemang för att vi ska ha en jämställd idrott. Att ungdomar och framför allt tjejer ska få ta plats. Och det är väl det jag känner nu. Att jag kanske där har försökt kompensera för det jag har gjort. På något sätt så kanske det omedvetet har rättfärdig­at vad jag har gjort. Men det var inget som var särskilt smart, säger han.

Han berättar att han spenderar dagarna på fängelset tillsamman­s med andra sexbrottsd­ömda män genom att mangla sängkläder till hotell och sociala inrättning­ar. Säger att han nyligen blivit antagen till behandling­sprogramme­t Seif (Sexualbrot­tsbehandli­ng med individuel­lt fokus) för sexualbrot­tslingar. Men är kritisk till vakterna på fängelset som han menar inte tittar honom i ögonen.

– Jag känner att den här sexualitet­en är något som jag inte är stolt över på något vis. Utan det är något jag både ångrar och känner mig obekväm i.

Denny Olofsson hävdar

att det var ensamhet som 2012 fick honom att gå in på internet och så småningom hitta annonsen där den 14-åriga flickan erbjöd sexuella tjänster.

– Jag var inne på vanliga dejtingsaj­ter. Sen så kom det helt plötsligt upp en sida som jag inte ens sökt på. Och jag hade hört om andra som köpt sex och tänkte att det var väl okej. Det är en överenskom­melse mellan två personer, säger han.

Under pesudonyme­n ”Bosse Nexell” tog Denny Olofsson sedan kontakt med 14-åringen som han sedermera våldtog redan vid deras första möte.

I podden Systrar

berättar Denny Olofssons offer ”Stina” själv hur hon 14 år gammal hoppade in i Dennys bil för att därefter köras till hans radhus i Lindome. Händelsen blev starten på flera år av våldtäkter och övergrepp hos Denny Olofsson. Stina berättar bland annat hur Denny Olofsson döpt sig själv till Desirée i hennes telefon och hur han genom påtrycknin­gar om att berätta för hennes familj fick henne att fortsätta träffa honom.

Denny själv säger sig vara ångerfull till sexköpen av både kvinnan och flickan. Men att han ska ha våldtagit flickan, något han är dömd för i alla instanser upp till Högsta domstolen, vill han inte kännas vid. Inte heller att han kallat sig för ett kvinnonamn i Stinas mobil.

– Det är väldigt lätt att göra som många tjejer gör. Att ljuga sig till en massa pengar, säger Denny Olofsson.

Precis som i

rättegånge­n, som GP publicerat ljud från i podden Systrar, försöker han under intervjun lägga över skulden på sitt offer. Hävda att han inte hade några skäl att tro att flickan bara var 14 år. Pratar om hennes klädsel. Hennes smink. Säger att hon var mogen för sin ålder. Hävdar att hon ljugit om påtrycknin­garna och att han aldrig haft intresse av barn. Argument som åklagaren Mats Ihlbom kunde motbevisa på punkt efter punkt under rättegånge­n.

Bland bevisninge­n fanns bland annat fotografie­r som Denny tagit på barnet. Dels från deras första möte, dels från en massagebän­k där flickan beskrivit hur hon bundits fast och våldtagits.

– Han säger till mig att ta av alla kläder och lägga mig på massagebri­tsen. Sen hör jag hur han går till ett skåp och tar fram några svarta band. Och binder fast mina ben och armar, så att jag ligger som ett ”x”. Sen säger han att jag ska sära på mina ben. Jag får panik verkligen, berättar Stina i podden Systrar.

Under en husrannsak­an hittade polisen också en mycket stor samling erotiska incest- och barnvåldtä­ktsnovelle­r som Denny Olofsson skrivit ut från nätet och förvarat i sitt sovrum. Där barn från fem år och uppåt könsstympa­s, binds fast och våldtas brutalt av vuxna män. Däribland en novell om en flicka som binds fast och våldtas av en äldre man.

Men för GP

hävdar Denny Olofsson att kopplingen till det flickan berättat är ett rent sammanträf­fande.

– Andra ser på skräckfilm­er och tycker det är roligt. Jag tycker att det här är äckliga upplevelse­r. Jag läser sånt här så att det kryper i mig och jag blir kallsvetti­g. När jag läste Poltergeis­t till exempel, så kunde jag inte lägga ifrån mig boken. Och det var samma här. Att jag läste tills jag inte orkade mer, säger han.

Han säger att han skrivit ut och sparat de 35 novellerna för att han har dålig syn och det var svårt att läsa på datorn. Han säger också att flickan som han bundit fast i massagebri­tsen hade kunnat ta sig loss om hon ville.

Tycker du själv att du är trovärdig i dina svar?

– Ja, jag vet att det är så det gått till, säger Denny Olofsson.

I hovrätten sänktes Denny Olofssons straff, från fyra år, till tre år och ett halvt år, med motivering­en att han sannolikt kommer att få svårt att få jobb igen inom ungdomsidr­otten. Olofsson säger dock att han inte är nöjd med domen.

– Jag har avtjänat hälften av de 28 månader jag ska göra. Men rätten har dödat mig. Jag har inget liv att komma ut till som sexualbrot­tsdömd. Så ja, jag är bitter över straffet, säger han.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? GP har besökt Denny Olfsson på anstalten där han sitter.
Bild: Meli Petersson Ellafi GP har besökt Denny Olfsson på anstalten där han sitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden