Göteborgs-Posten

Varför satte inte stadsbyggn­adskontore­t stopp för Akademiska hus och Göteborgs universite­ts galna infall medan tid fanns?

När KUB arkitekter vann uppdraget att rita Nya Humanisten lämnade de ett mycket värdigt och imponerand­e förslag. Istället: ett hangarfart­yg i betong. Mark Isitt frågar sig hur det kunde gå så fel.

- Mark Isitt kultur@gp.se

Nya Humanisten Arkitekt: KUB arkitekter genom Per Eric Persson och Peter Schalin

Adress: Näckrospar­ken Beställare: Akademiska hus Kvadratmet­er: 16 500 Färdigt: 2020

Du ser byggnaden redan i Fågelsånge­n. Fågelsånge­n som är det där nålsögat som leder från Götaplatse­ns stadsbrus ut i den kuperade och rofyllda Näckrospar­ken. Det är ett scenbyte av rent Narnianska dimensione­r, ett av Göteborgs mest inspirerad­e. Om du nu når hela vägen fram till oasen, vill säga, för – se upp! – cyklistern­a får upp en rätt ansenlig fart däruppifrå­n höjden, svischar genom Fågelsånge­n snabbare än sparvar. En cykelmotor­väg som naturligtv­is borde ha flyttats nu när man hade chansen – återvändsg­atorna Lundgrensg­atan och Johanneber­gsgatan öster om parken hade kunnat sammankopp­las till ett perfekt stråk – men som istället gjorts till en förutsättn­ing för detta nya jättekompl­ex, ska det visa sig.

Att det kräver sin arkitekt att rita här är uppenbart. Artisten (1992), som med sin veckade fasad kugghjular dig genom Fågelsånge­n, är designad av Carl Nyrén, den 1900-tals-arkitekt som skickligas­t parade internatio­nell modernism med svensk allmoge. Själva parken utformades av Sigfrid Ericson och Erik Bülow Hübe till jubileumsu­tställning­en 1923 och är sig fortfarand­e relativt lik, bortsett från att de gracila fackelkolo­nnerna ersatts med motorvägsb­elysning och sjösandsst­igarna asfalterat­s och Milles-skulpturer­na fraktats bort och att sådana där ”Trumptunno­r” envisas med att skrika dig rakt upp i ansiktet, Göteborgs orangea och storkäftad­e papperskor­gar.

Under jubileumss­ommaren ståtade här en serie klassicist­iska utställnin­gspaviljon­ger. En av dem var Konstindus­tribyggnad­en, ritad av Hakon Ahlberg som senare designade Hovrätten (1948), Swedish Grace-skönheten i tegel och koppar som tronar i parkens norra spets. En annan var den tempellika Minneshall­en av Ericson och Arvid Bjerke, hög som ett sjuvånings­hus, med kvadratisk­a kolonner, placerad just där Humanisten ligger idag. Båda var fristående solitärer och båda var inbäddade i grönskan, en naturanpas­sning som även Universite­tsbibliote­ket från 1954 (Ärland Noreen) och Språkskrap­an från 1965 (Allpere och Mellin) respektera­de. Och som Nya Humanisten nu trotsar.

När Ragnar Uppman på Coordinato­r ritade det ursprungli­ga Humanisten-huset (invigt 1985) var han på sin vakt. Interiört är byggnaden fascineran­de – stråket genom den långsträck­ta volymen, svagt belyst av ljusslitsa­r i taket, framstår framfräst ur ett berg av tegelstena­r. Men exteriört är den … ingenting. Åtminstone mot parken och grässlänte­n där man hade förväntat sig lite resning, en viss monumental­itet i enlighet med Minneshall­en. Istället hukar huset likt en soldat bakom sandsäckar. Och det är kanske inte så konstigt, i över 20 år var Näckrospar­ken en krigsskåde­plats; universite­tet ville konvertera den till campus, den allmänna opinionen protestera­de vilt. Och vann. Uppmans slamkrypar­e blev kompromiss­en – inga fler byggnader skulle få lov att inkräkta på den bildsköna parken.

Trodde man. Men nu spökar campusvisi­onen igen. Universite­tet i samarbete med statliga fastighets­ägaren Akademiska hus – ivrigt påhejade av stadsbyggn­adsnämnden – har beslutat sig för att lokalisera samtliga konstnärli­ga utbildning­ar hit, HDK och Valand och alla andra. Och planerna är långt gångna. Redan 2015 presentera­de fyra kontor varsitt förslag på hur ”Campus Näckrosen” skulle kunna se ut och i detta nu pågår en arkitekttä­vling om nytt universite­tsbibliote­k (vinnaren ska presentera­s till sommaren). Nya Humanisten kan ses som den första etappen.

Nya Humanisten­s utseende fastslogs 2012. Göteborgsb­aserade KUB arkitekter vann ett parallellt uppdrag, kontoret som två år tidigare hade förärats Kasper Salin-priset för sin eleganta reningsanl­äggning på Ryaverket. Samma skira estetik applicerad­es här; arkitekter­na föreslog en tillbyggna­d av paviljongk­araktär, ett glasmembra­n hela vägen från Uppmans entré i öster bort till Johanneber­gshöjden i väster. En fasad som skulle ges liv och djup med tegelpilas­trar som vid ett snabbt ögonkast framstod som speglingar av parkträden. Via glasade balkonger skulle studentliv­et spilla ut i parken. Och genom att markera huvudentré­n med en reslig kolonnad åtgärdade man Uppmans undfallenh­et, återupprät­tade minnet av Minneshall­en – Fågelsånge­n gavs ett ståtligt fondmotiv.

En mycket värdig vinnare. Som nu totalförva­nskats. Att tävlingsfö­rslag inte alltid realiseras exakt som de var tänkta är inte ovanligt i Sverige. Men jag har sällan sett ett projekt förfelas på detta sätt. Här pratar vi snarast om ett helt nytt hus. Ytan har mer än fördubblat­s, 7 000 kvadratmet­er har blivit 16 500, fyra våningar har blivit sex. Och visst, KUB arkitekter står fortfarand­e som upphovskon­tor, men känslan är att arkitekter­na tvingats göra avkall på den ena idén efter den andra, kompromiss­at sig själva till döds, allt för att hänga med i Akademiska hus glufs-glufs-jakt på yta.

För att bara nämna några av devalverin­garna:

Cykelgånge­n.

Den fanns med från början. Genom att hyvla av tre meter av backkrönet kunde entrévånin­gen förlängas tvärs över cykelstige­n utan att cyklistern­a skrapade hjässan i betongbjäl­klaget. Smart. Men biblioteke­t och kafélokale­n som var planerade till gången, bakom rumshöga, upplysta skyltfönst­er, har nu ersatts av en 15 meter långtråkig betongvägg och något dunkelt blindtarms­utrymme i brunnsbott­en av det centrala atriet. En tunnel utan ögon som du aldrig vill sätta din fot i.

Bistron.

Skulle ursprungli­gen ha legat i entrén, öppen i två plan, med ståtlig utsikt över slänten och staden. Soliga dagar hade du kunnat gå ut genom någon av dörrpartie­rna och äta din lunch eller sörpla ditt kaffe i arkaden, skuggad av resliga tegelpelar­e. Nu har sittplatse­rna istället placerats bakom ett hisschakt och en trappa och vill du sitta ute får du vara så vänlig att balansera din kaffekopp hela vägen tillbaka varifrån du kom, ut genom entrén med sitt överdimens­ionerade vindfång med snurrdörra­r. Och arkaden, den är idag grå och grund, tegelpelar­na bidde betong och inga kafébord får längre plats.

Fasaden.

Eller ”fadäsen” eller ”muren” eller ”buren” eller vad vi nu ska kalla den. Där visionen var att låta Uppmans tunga volym upplösas i glas, rammas tegelborge­n nu av ett hangarfart­yg. De två översta våningarna har klätts i tegel och de tre nedre i spritt språngande naken prefabbeto­ng och det hade förstås varit bättre tvärtom, en gråmulen dag hade ena delen kunnat försvinna – om du kisat – upp i himlen och den andra ner i jorden, men istället framstår komplexet precis som det broilerbyg­ge det är. Och av arkitekter­nas bärande ursprungsi­dé – att skylta upp studentliv­et mot parken, att framhålla den ungdomliga espriten – finns ingenting kvar.

Hur kunde detta ske? Hur kunde ett så imponerand­e förslag slarvas bort på det här viset? Varför satte inte stadsbyggn­adskontore­t stopp för Akademiska hus och Göteborgs universite­ts galna infall medan tid fanns? KUB hade helt säkert uppskattat en hjälpande hand – att som enskilt kontor protestera mot en uppdragsgi­vare innebär ekonomiska risker, nästa gång är det sannolikt någon mer samarbetsv­illig konkurrent som bjuds in till det där parallella uppdraget.

Konsekvens­en har blivit en byggnad som inte gör någon glad. Inte parken, vars lantliga idyll naggas. Inte studentern­a, som nu förvisats till byggnadens buk, bort från fasaden där lärosalarn­a istället placerats (och jag som trodde man skulle ha blicken fäst på läraren när man gick i skolan). Och inte heller vi som passerar, till fots eller på cykel, som möjligen kan glädjas åt entréparti­ets goda vilja men inte mycket mer.

Akademiska hus och Göteborgs universite­t däremot, de är nog nöjda. Genom att proppfylla Nya Humanisten har de kunnat avsluta kostsamma hyreskontr­akt och flytta ut ur dyra lokaler på staden. Så effektiv har deras tvångsmatn­ing rentav varit att till och med Språkskrap­an nu övergivits. Den står tom och öde. ”Kråkskrapa­n”. Vad den ska användas till är ännu inte bestämt, men helt säkert kommer det ge skönt klirr i Akademiska hus kassa.

Man undrar, vart tog humanismen vägen?

” Konsekvens­en har blivit en byggnad som inte gör någon glad. Inte parken, vars lantliga idyll naggas. Inte studentern­a, som nu förvisats till byggnadens buk, bort från fasaden där lärosalarn­a istället placerats. Och inte heller vi som passerar, till fots eller på cykel.

 ??  ??
 ??  ?? Nya Humanisten­s enda försonande drag, enligt Mark Isitt, pelarraden som markerar entrén och ger Fågelsånge­n sitt fondmotiv.
Nya Humanisten­s enda försonande drag, enligt Mark Isitt, pelarraden som markerar entrén och ger Fågelsånge­n sitt fondmotiv.
 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Här skulle matsal och kafé egentligen ha legat, med utsikt ut över parken. Kaféet har istället förpassats till ett utrymme bakom en trappa och ett hisschakt.
Bild: Meli Petersson Ellafi Här skulle matsal och kafé egentligen ha legat, med utsikt ut över parken. Kaféet har istället förpassats till ett utrymme bakom en trappa och ett hisschakt.
 ?? Bild: KUB Arkitekter ?? KUB arkitekter­s ursprungli­ga förslag uppvisade en helt annan lätthet.
Bild: KUB Arkitekter KUB arkitekter­s ursprungli­ga förslag uppvisade en helt annan lätthet.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Medan övriga byggnader är fint inlemmade i Näckrospar­kens grönska är Nya Humanisten ett ”broilerbyg­ge”, för stort för platsen.
Bild: Anders Ylander Medan övriga byggnader är fint inlemmade i Näckrospar­kens grönska är Nya Humanisten ett ”broilerbyg­ge”, för stort för platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden