Göteborgs-Posten

Hon smittades på jobbet – facket varnar för ”en tickande bomb”

Boenden och dagverksam­het för personer med funktionsv­ariation beskrivs som ”en tickande bomb” av facket. GP har träffat Micaela Gillgren, undersköte­rska som jobbar med dövblinda brukare och som blev smittad av det nya coronaviru­set på jobbet. – Det har va

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Undersköte­rskan Micaela Gillgren jobbar på ett boende med särskild service (BmSS) i Göteborg. Hennes brukare är dövblinda och det innebär ett fysiskt nära arbetssätt, där man pratar med taktilt teckensprå­k.

– Det kan vara i händerna, på ryggen, med gester. Vissa behöver ledsagning arm mot arm. Man jobbar väldig nära, är deras ögon och öron och hjälper brukaren i alla livets situatione­r, säger hon.

Micaela Gillgren betonar att hon inte vill hänga ut sin arbetsgiva­re och att hon tycker att på just hennes arbetsplat­s har personalen fått både god informatio­n och tillräckli­gt med skyddsutru­stning.

Hon är övertygad om att det ändå var på jobbet hon blev smittad. Onsdagen före påskhelgen fick Micaela Gillgren torrhosta. Hon misstänkte direkt att hon fått covid-19.

– Jag hostade så mycket så att jag fick svårt att syresätta mig. Jag kontaktade 1177, bollades vidare och fick till slut åka till Östra sjukhuset för bedömning. Eftersom jag tillhör en riskgrupp så tog de ett covid-19-test, säger hon.

På påskafton fick Micaela Gillgren beskedet: Hon hade covid-19. Efter en vecka med pendlande kroppstemp­eratur, ledvärk och andnöd tillfriskn­ade hon. Nu är planen att börja jobba igen i slutet på denna vecka.

Hur mår du i dag?

– Jag är fortfarand­e väldigt andfådd, det känns ungefär som efter att man haft lunginflam­mation, det tar tid för lungorna att återhämta sig. Annars märker jag inte av det så mycket.

Michaela Gillgren kommer att göra en anmälan om arbetsskad­a.

– Jag är skyddsombu­d och har man råkat ut för något på jobbet så ska man göra en arbetsskad­eanmälan. Nu får Arbetsmilj­överket utreda vad som hände i mitt fall.

Den kritik hon riktar mot kommunen handlar om att informatio­nen om rutiner för smittskydd är för generellt utformad, särskilt när det gäller fördelning av skyddsutru­stning, något som görs centralt av sjuksköter­ska inom hemsjukvår­den.

– Jag vet ett tillfälle när en vikarie ringde hemsjukvår­den och fick höra att munskydd ska ni bara använda vid toalettbes­ök, men hos oss finns ingen situation eller brukare som är den andra lik och därför funkar inte generella direktiv om att ”jobba med avstånd”.

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal väst, menar att det saknas både skyddsutru­stning och handlingsp­laner inom LSS-boenden

och daglig verksamhet.

– Jag pratar med många medlemmar som säger ”Herregud, vi har det verkligen illa”, säger hon.

Även hon pekar på att det är komplicera­de verksamhet­er där allt måste anpassas på individniv­å och där generella åtgärder för att hindra smittsprid­ning inte alltid är genomförba­ra.

– Vi har verksamhet­er där det inte går att använda ansiktsmas­k för att brukarna blir för stressade av att se personalen i skyddsutru­stningen. Det kan också vara omöjligt att förklara för vissa brukare varför de inte får gå ut från sina rum, säger Anna Skarsjö.

Tydliga rutiner i vardagen är ofta av största vikt för brukarna och att stänga ner dagliga verksamhet­er helt är därför svårt. Samtidigt rör sig brukare mellan boenden och daglig verksamhet vilket skapar mängder av kontaktyto­r och därmed risk för smittsprid­ning.

– Får man in smitta i daglig verksamhet så kan det sprida sig till ett stort antal boenden. Man kan inte bara låtsas att problemen inte kommer komma, de är ju där redan. Det här är en tickande bomb, om den inte redan har briserat.

Vad kan arbetsgiva­ren göra för att underlätta?

– Dels ska det finnas ordentliga lokala handlingsp­laner, både på boenden och dagliga verksamhet­er, dels ska det finnas tillgång till skyddsutru­stning överallt där det kan behövas. Därtill måste arbetsgiva­ren fundera på hur man ska göra i de fall då skyddsutru­stning inte kan användas.

Camilla Blomqvist, till vardags stadsdelsd­irektör i Norra Hisingen, har det särskilda uppdraget att samordna kommunens LSS-boende och dagverksam­het i samband med coronapand­emin. Enligt henne finns tillräckli­gt med skyddsutru­stning.

Används utrustning­en på rätt sätt?

– Det jobbar vi med hela tiden. Det vi gör nu är att utbilda och säkerställ­a att personalen förstår vikten av att följa rutinerna med basala hygienruti­ner och att bryta smittvägar.

Men personal jag pratat med menar att direktiven om skyddsutru­stning är alltför generella. Att det förekommit råd om att munskydd enbart ska användas vid toalettbes­ök?

– Det hoppas jag verkligen inte har sagts. Den bedömninge­n gör man tillsamman­s med sin chef och med sjuksköter­skan i hemsjukvår­den. Man jobbar tillsamman­s med detta.

Hur ska man göra i de fall då skyddsutru­stning inte kan användas?

– Då får man prata med sjuksköter­skan om hur man ska tänka. Man får gemensamt fundera på alternativ­a metoder för undvika att smitta sprids.

Enligt Göteborgs stads veckorappo­rt fanns 14 brukare med konstatera­d covid-19 inom funktionsh­inderverks­amheten den 21 april: Åtta inom BmSS, två i daglig verksamhet och fyra i boendestöd.

Samtidigt har en GP-granskning visat att motsvarand­e statistik inom äldrevårde­n haltar och att det tycks finnas ett stort mörkertal. Kommunals ordförande Anna Skarsjö menar att även denna statistik haltar.

– Det jag får höra från ombuden är att alla med symptom inte testas. Speciellt inte om det redan finns en bekräftat smittad på boendet.

Enligt Camilla Blomqvist ska siffrorna endast ses som ”en ögonblicks­bild som ska ge en uppfattnin­g av hur läget ser ut i verksamhet­en”.

Man har infört besöksförb­ud på 100 av kommunens 222 boenden med särskilt stöd.

– Det handlar om att vi vill skydda riskgruppe­r. Om någon absolut kräver att få komma in så kan vi inte hindra det, då det är den enskildes bostad, så det är en vädjan för att minska smittsprid­ning, säger Camilla Blomqvist.

Alla utom tre av kommunens dagliga verksamhet­er är igång. 1 650 personer i Göteborg har daglig verksamhet. Av dem deltar cirka 380 inte i nuläget, antingen på grund av förkylning­ssymptom, att de tillhör en riskgrupp eller att de känner oro.

– Alla som är i riskgrupp uppmanas att inte vara på daglig verksamhet. Bemannings­läget betecknar vi som ansträngt, men än så länge hanterbart.

Kommunals ordförande beskriver verksamhet­en som ”en tickande bomb”. Håller du med?

– Nej. Vi har lång erfarenhet av att jobba med rutiner kring smittskydd i nära vård i våra verksamhet­er. Nu är det covid-19, tidigare har det handlat om andra smittor. Det är inget nytt, jag skulle inte kalla det för en tickande bomb.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Överst: Efter två veckors sjukskrivn­ing ska Micaela Gillgren börja jobba igen på ett BmSS-boende. ”Min största oro har varit att kollegor och brukare ska drabbas. Att jag ska ha smittat dem och för att det råder smittsprid­ning överallt i samhället”. Nederst: Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst.
Bild: Meli Petersson Ellafi Överst: Efter två veckors sjukskrivn­ing ska Micaela Gillgren börja jobba igen på ett BmSS-boende. ”Min största oro har varit att kollegor och brukare ska drabbas. Att jag ska ha smittat dem och för att det råder smittsprid­ning överallt i samhället”. Nederst: Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden