Göteborgs-Posten

Joakim fångade delfiner utanför Orust på film

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

I onsdags tog Joakim Larsson båten ut i vattnet utanför Orust för en fisketur. Han fick för all del napp, men det var inte fångsten som gjorde dagen minnesvärd – flera delfiner fattade nämligen intresse för fiskesälls­kapet. – Jag har fiskat här i många, många år, men aldrig sett delfiner förut, berättar Joakim.

När Joakim Larsson tog båten ut för att fiska, tillsamman­s med sin pappa och en vän, så förväntade han sig som mest en bra fångst. Det skulle visa sig att dagen skulle bjuda på något ännu bättre – en bit ut från Orust fick de syn på en liten flock delfiner.

– Jag har fiskat här i många, många år, men aldrig sett delfiner förut, säger Joakim Larsson och berättar hur delfinerna blev intressera­de av besökarna och till och med simmade fram till båten.

– Så vi drog igång båten och körde i några knop. De hängde på! Så då tog jag fram kameran och filmade dem på någon halvmeters avstånd.

Han säger att delfinerna simmade med dem i runt tio minuter. Resten av dagen bjöd också trevliga överraskni­ngar.

– Vi fick årets första makrill! Fast den låg i magen på en torsk, säger Joakim Larsson.

Delfinerna Joakim Larsson filmade var vitnosdelf­iner. En delfinart som man börjat se mer av i västkusten­s vatten, säger Kennet Lundin, marinbiolo­g och vetenskapl­ig intendent på Göteborgs naturhisto­riska museum.

– Det är den vanligaste delfinarte­n att se på västkusten, men den är fortfarand­e ovanlig. Men nästan varje år kan man se dem, säger han och fortsätter:

– I Sverige brukar de vara i små grupper, men nere vid till exempel Kanarieöar­na kan de vara i flockar med upp till 1000 delfiner. Vi har börjat att skåda mer valar och delfiner, men det är fortfarand­e en sagolik tur att se dem!

 ?? Bild: Joakim Larsson ?? Kennet lundin fick sällskap av delfiner under sin fisketur.
Bild: Joakim Larsson Kennet lundin fick sällskap av delfiner under sin fisketur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden