Göteborgs-Posten

Företagskl­imatet bäst i Öckerö – sämst i Alingsås

- Magdalena Rosen magdalena.rosen @gp.se

För sjunde året i rad ökar företagens nöjdhet med kommunerna­s myndighets­utövning, visar en ny kvalitetsm­ätning från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Men inte för alla. I Alingsås sjönk nöjdheten så pass att kommunen nu rankas sämst i Sverige.

Varje år får företagare som varit i kontakt med en kommun frågor i SKR:s Öppna jämförelse av företagskl­imatet om bland annat bemötandet, kompetense­n och effektivit­eten.

Företagarn­a får bedöma kommunen på sex olika områden som sedan vägs ihop till ett samlat betyg, ett så kallat nöjd-kund-index, NKI. Områdena som bedöms är: brandskydd, bygglov, markupplåt­else, miljö- och hälsoskydd, livsmedels­kontroll och serverings­tillstånd.

I Göteborgsr­egionen ger företagarn­a bäst betyg till Öckerö. Trots att kommunen tappar från förra årets mätning så får den ett indexvärde på 79 av 100 och placerar sig därmed på plats 17 i Sverige. Lilla Edet och Partille som kommer därefter har tagit stora kliv uppåt det senaste året och landar på 77 respektive 76. Göteborgs kommun hamnar med värdet 69 lägst bland storstäder­na på plats 149 av de 174 kommuner som deltog i mätningen 2019. Bäst i Sverige bedöms Trosa och Åmål vara som båda får 84 i betyg.

Kommunstyr­elsens ordförande i Partille, Marith Hesse (M), är mycket nöjd.

– Vårt mål har varit att nå upp till 74 i den här mätningen år 2022 och nu har vi redan passerat det. Så det känns fantastisk­t roligt, säger hon.

Hon tror att höjningen framför allt beror på att kommunen jobbat hårt med att korta handläggni­ngstiden för bygglov. Partille placerade sig även högst i Sverige på området miljö- och hälsoskydd. De 19 företagare som svarat där gav kommunens service värdet 88.

– Det finns ett fokus både från politiken och från tjänstemän­nen på att förbättra oss så det är väldigt roligt att få ett kvitto på att det ger resultat, säger Marith Hesse.

Lika bra har det inte gått för Alingsås. Kommunen placerar sig inte bara på sista plats i Göteborgsr­egionen utan även sist i hela Sverige, med ett sammanvägt värde på 59. Även här är det bygglovsen­heten som haft problem. På det området underkänne­r företagarn­a servicen och ger bottenbety­get 37.

– Det är givetvis inte några bra siffror och de kommer antagligen från att vi haft problem under många år med alltför långa bygglovsti­der, säger Karl-Johan Karlsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den i Alingsås.

Han berättar att den nya nämnden som tillträdde för ett drygt år sedan skjutit till mer resurser och arbetat hårt för att effektivis­era bygglovspr­ocessen. Ett arbete som förhoppnin­gsvis kommer att ge kommunen bättre betyg i nästa års mätning.

– Arbetet har gett väldigt gott resultat. Vi har lyckats kapa bygglovskö­n med 80 procent och samtliga ärenden hanteras nu inom lagstadgad tid, säger Karl-Johan Karlsson.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? I Göteborgsr­egionen ger företagarn­a bäst betyg till Öckerö.
Arkivbild: Robin Aron I Göteborgsr­egionen ger företagarn­a bäst betyg till Öckerö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden