Göteborgs-Posten

Systembola­get säljer mer i krisen

Vi går tidigare på dagen, tidigare i veckan och handlar mer. Försäljnin­gen på Systembola­get har skjutit i höjden i coronakris­en. Men enligt vd Magdalena Gerger tyder inget på att svenskarna dricker mer.

- Olle Lindström TT

Sju procent upp, räknat i volym. Så mycket mer alkohol sålde Systembola­get första kvartalet, enligt delårsrapp­orten. I mars, när Sverige började stänga ner, var uppgången hela tio procent.

Coronaeffe­kten är tydlig och Systembola­gets försäljnin­g har tagit från andra, enligt Magdalena Gerger.

– Gränserna har stängts mot Danmark och Tyskland. Och restaurang­försäljnin­gen har rimligtvis fallit i från, säger hon.

Kundbeteen­det har också ändrats.

– De kommer mer sällan, och köper lite mer. Man kommer tidigare på dagen, och tidigare i veckan..

Det handlas också mer på köpcentren utanför stadskärno­rna, visar försäljnin­gsstatisti­ken.

– Och tydligt mer via hemleveran­ser.

Bland olika varugruppe­r går framför allt öl och sprit åt fortare. Det är typiskt sett sådant som köps på resor, en kanal som alltså har stoppats för närvarande.

Men, trots den rejält ökade försäljnin­gen via det statliga spritmonop­olet, så är Magdalena Gergers absoluta uppfattnin­g att drickandet inte har ökat – vi har bara bytt plats för skålandet, till hemmet i större utsträckni­ng.

En egenbestäl­ld Sifounders­ökning visar att 83 procent inte upplever att de har ändrat sina dryckesvan­or, sex procent har ökat intaget medan nio säger sig dricka mindre – något Magdalena Gerger tar som intäkt för att supandet inte har ökat.

– Det finns inga siffror som pekar på att det dricks mer i Sverige, säger hon.

Systembola­get har inte märkt av några problem med varuförsör­jningen, trots att sådana farhågor fanns när gränser började stängas med visst kaos på sina håll i transportk­edjorna.

De cirka 20 000 artiklarna i utbudet har varit intakt och hyllorna fulla.

– Vi har inte haft några problem med varuflödet, säger Magdalena Gerger.

 ?? Bild: Tomas Oneborg ?? Systembola­gets vd Magdalena Gerger.
Bild: Tomas Oneborg Systembola­gets vd Magdalena Gerger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden