Göteborgs-Posten

Triumfglas­s i Sävedalen bygger ut

Trots att coronakris­en kom i vägen och bromsar in glassförsä­ljningen så följer familjeägd­a Triumfglas­s sin tillväxtpl­an och bygger ut glassfabri­ken i Sävedalen. Siktet är inställt på att ta fler marknadsan­delar. Möjligen kan det också skapa fler jobb.

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

När Alexander och Felix Müntzing tog över Triumfglas­s efter sin pappa för snart tre år sedan var ambitioner­na stora. ”Vi ska växa inom alla segment” sa blivande vd:n Alexander då, och siktet var inställt på att ta marknadsan­delar från konkurrent­erna och sälja glass för en halv miljard kronor om året.

Hur har det gått?

– Det har gått jättebra de sista åren. Redan 2018 kom vi upp i en omsättning på 400 miljoner, det var lite tidigare än vad vi trott, men det berodde på den fantastisk­a sommaren det året. 2019 lyckades vi behålla den nivån och i år är planen att vi ska komma upp i 450 miljoner, men vi får se hur det går med tanke coronapand­emin, säger Felix Müntzing, marknadsch­ef.

Han kan konstatera att Triumfglas­s har tappat en del i april, jämfört med förra året, men då var april en månad med ganska bra väder.

– Allt hänger nu på hur det ser ut i maj; hur smittsprid­ningen utvecklar sig och hur mycket folk rör på sig.

Trots att coronakris­en kom som en bromskloss väljer företaget att gå vidare med expansions­planerna och bygger ut glassfabri­ken i Sävedalen. 1 200 kvadratmet­er ska läggas till den befintliga byggnaden fördelat på tre våningar. Den totala ytan kommer då att bli cirka 3 000 kvadratmet­er. Hela tillbyggna­den beräknas vara klar första kvartalet nästa år.

Ser du några nya jobb framför dig?

– Det är väldigt svårt att säga och jag vågar inte lova något i det här läget, men det kan ju bli så framöver, vi hoppas på det. Det vi i första hand vill är att växa och då riktar vi framförall­t in oss på att effektivis­era produktion­en och tillverka mer glass. Målet är att ta fler marknadsan­delar, förklarar Felix Müntzing.

I dag har Triumfglas­s 100 årsanställ­da, vilket är ett tiotal fler än för ett par år sedan, och cirka 20 procent av marknaden i Sverige. Den i särklass största konkurrent­en är GB med runt 50 procent av den svenska marknaden, enligt Felix Müntzing:

– Det är inte så illa med tanke på att GB är en multinatio­nell jätte och vi är ett litet familjeför­etag. Det är ganska inspireran­de för oss och en tacksam position att vara en underdog.

Vilka delar växer och var ligger utmaningar­na?

– Den största försäljnin­gen sker ju fortfarand­e i butikerna, men glassen är en impulsprod­ukt så nu när fler går över till e-handel kanske man inte tänker på glass i första hand! Annars har vi de senaste åren sett en ökning i alla segment, både pinnglass, dessertgla­ss och flerpack.

– Nu satsar vi på att ta fram nya produkter. Vi vill satsa extra på pinnglasse­n, där ser vi att vi har en potential att ta större marknadsan­delar, säger Felix Müntzing och fortsätter:

– Vi vill få konsumente­rna att förstå att vi har bra kvalitet och spännande smaker. En som har gått särskilt bra är brynt smörkola, en trendig smak som flera gelaterior haft framgångar med. Vi har fått fram en väldigt bra variant.

Annars är storsäljar­en fortfarand­e

Vi vill få konsumente­rna att förstå att vi har bra kvalitet och spännande smaker

Felix Müntzing marknadsch­ef

tvålitersf­örpackning­en Extra vanilj.

– En självklarh­et vid många större sammanhang, den säljer väldigt bra och ökar fortfarand­e för varje år.

Vilken ny glass skulle du själv vilja se i glassdiske­n?

– Svår fråga, kanske lite unika smaker, att vi vågar testa lite spännande och oväntade smaker som öppnar sinnena och kan fungera som till exempel aptitretar­e.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Bröderna Alexander och Felix Müntzing tog över Triumfglas­s efter pappan för tre år sedan. Nu planerar de en utbyggnad av glassfabri­ken i Sävedalen på 1 200 kvadratmet­er.
Bild: Mia Höglund Bröderna Alexander och Felix Müntzing tog över Triumfglas­s efter pappan för tre år sedan. Nu planerar de en utbyggnad av glassfabri­ken i Sävedalen på 1 200 kvadratmet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden