Göteborgs-Posten

Ökad politisk oro i Brasilien efter ministers avgång

Brasiliens justitiemi­nister Sérgio Moro avgår som en följd av att president Jair Bolsonaro avskedat landets federala polischef. Därmed trappas den politiska krisen upp i landet.

- TT-AFP-Reuters

Moro, regeringen­s mest populära minister, har setts som en symbol för kampen mot korruption­en, som var en viktig fråga i Bolsonaros kampanj 2018. Nu anklagar han Bolsonaro för politisk inblandnin­g i rättsväsen­det.

Regeringen har inte officiellt angett någon orsak till att polischefe­n Maurício Valeixo avskedades. Det har talats på om ”personliga och politiska skäl”. Valeixo är en nära allierad till Moro.

– Bytet av chefen för den federala polisen utan ett verkligt skäl är en politisk inblandnin­g som skadar min och regeringen­s trovärdigh­et, säger Moro som gjorde sig känd som durkdriven domare i antikorrup­tionskampe­n, inte minst i jättehärva­n som ex-president Luiz Inácio Lula da Silva var insyltad i.

I samband med Moros tv-sända tal från huvudstade­n Brasilia hördes folk slå på stekpannor och annat, skanderand­e ”ut med Bolsonaro” från sina lägenheter.

Presidente­n presstjäns­t svarade inte på förfrågnin­gar.

Den senaste tiden har relationen mellan Bolsonaro och Moro, som utsett Valeixo, varit spänd, speciellt sedan presidente­n började fundera på att göra ändringar i ledningen för den federala polisen.

Börsen i São Paulo, den största i Latinameri­ka, djupdök (minus 8,3 procent) efter Moros besked och valutan real föll till rekordlåg nivå mot dollarn.

I förra veckan sparkade Bolsonaro sin hälsominis­ter Luíz Henrique Mandetta efter en konflikt om hur coronapand­emin ska hanteras.

Bytet av chefen för den federala polisen utan ett verkligt skäl är en politisk inblandnin­g som skadar min och regeringen­s trovärdigh­et

 ?? Bild: Eraldo Peres ?? Brasiliens justitiemi­nister Sérgio Moro meddelade att han avgår vid en presskonfe­rens på fredagen.
Bild: Eraldo Peres Brasiliens justitiemi­nister Sérgio Moro meddelade att han avgår vid en presskonfe­rens på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden