Göteborgs-Posten

Trumps ”sarkastisk­a” viruskur kölhalas

- Lars Pedersen TT

Experter förkastar president Donald Trumps tankar om att ta desinfekti­onsmedel mot virussjukd­omen covid-19. Tillverkar­e av rengörings­medel varnade på fredagen för att använda deras produkter som ett slags botemedel. Och Trump backar. Det var en sarkasm, säger han nu.

Under torsdagens coronabrie­fing från Vita huset redogjorde­s för resultat från forskning uppbackad av den amerikansk­a regeringen.

Den visar dels att coronaviru­s som utsätts för solljus och hetta på ytor verkar försvagas, dels att blekmedel kan döda viruset i saliv eller vätskor i luftvägarn­a inom fem minuter och ännu snabbare med isopropyla­lkohol som används i desinfekti­onsmedel, enligt BBC.

Trump var inte sen att nappa. Han började spekulera om möjlighete­rna, som nu tycktes ha öppnat sig för honom.

– Och sedan ser jag desinfekti­onsmedlet som slår ut det (viruset) på en minut. En minut. Finns det ett sätt som vi kan göra något sådant, med injektion, invändigt, eller nästintill en rengöring?

– Ni förstår, det tar sig in i lungorna och uträttar storverk på lungorna. Så det skulle vara intressant att kolla upp det, sade Trump med uppenbar anspelning på desinfekti­onsmedel.

Läkare och andra

experter har reagerat med bestörtnin­g på presidente­ns uttalande, som i deras ögon närmast ter sig som en total urspårning.

– Idén om att injicera eller inta någon form av rengörings­medel i kroppen är oansvarig och farlig, säger lungspecia­listen och den globala hälsoexper­ten Vin Gupta till NBC News.

– Det en vanlig metod för personer som vill ta livet av sig, konstatera­r han.

Penny Ward, professor

i farmaceuti­sk medicin vid Kings College i London, går rakt på sak:

– Att dricka blekmedel dödar. Att injicera blekmedel dödar snabbare. Gör inget av det! säger hon till nyhetsbyrå­n Reuters.

Trumps dagliga dragningar gör mer skada än nytta, anser Walter Shaub, tidigare chef för USA:s statliga kontor för förvaltnin­gsetik.

”Som en offentlig service, vänligen sluta sända dessa coronaviru­s-briefingar, de utgör en livsfara, twittrar han.

Minst två tillverkar­e av rengörings­medel som säljs i USA har gått ut med varningar efter Trumps inspel.

”Under inga omständigh­eter ska våra desinfekti­onsmedel föras in i den mänskliga kroppen genom injektion, intag eller på annan väg”, heter det i ett uttalande från det brittiska storbolage­t Reckitt Benckiser på fredagen.

Efter kritiken säger

Trump att hans uttalande om desinfekti­onsmedel var sarkastisk­t.

– Bara för att se vad som skulle hända, meddelar Trump vid en presskonfe­rens på fredagen.

 ?? Bild: Alex Brandon ?? President Donald Trump i Vita husets pressrum där han talade hoppfullt om desinfekti­onsmedel som möjlig kur mot coronaviru­s. Trump sade dagen därpå att han varit sarkastisk.
Bild: Alex Brandon President Donald Trump i Vita husets pressrum där han talade hoppfullt om desinfekti­onsmedel som möjlig kur mot coronaviru­s. Trump sade dagen därpå att han varit sarkastisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden