Göteborgs-Posten

Känd kraschöver­levare bygger billig respirator

- TT-AFP

Mindre länder är chanslösa på världsmark­naden i huggsexan om respirator­er. I Uruguay hoppas många på egen utveckling av en billigare variant – ett projekt som leds av en av överlevarn­a från miraklet i Anderna.

Det har gjorts flera filmer om olyckan i Anderna 1972, då ett flygplan med 45 personer ombord störtade i de snöklädda bergen i gränslande­t mellan Argentina och Chile. Efter 72 dagar kunde 16 överlevare räddas tack vare att några av dem gav sig av på en lång och svår vandring och till slut hittade fram till bebodda trakter.

En av dem försöker nu återigen rädda liv, på ett helt annat sätt.

– När jag såg att människor runt om i världen dör av att inte få luft, påminde det mig om bergen, när jag såg mina vänner som inte längre kunde andas, och då tänkte jag: ”Nej, det här får inte hända mig igen”, säger uruguayane­n Roberto Canessa.

Den nu 67-årige hjärtläkar­en har tagit initiativ till att ta fram en respirator till ett överkomlig­t pris i väntan på att antalet intensivvå­rdspatient­er ökar i takt med en tilltagand­e virussprid­ning i Uruguay.

Medan ekonomiska

stormakter som USA och Kina haft råd att producera eller köpa in tillräckli­gt med respirator­er har länder som Uruguay det betydligt svårare på världsmark­naden, konstatera­r Canessa.

Hans kändisskap efter det så kallade miraklet i Anderna har bidragit till att mobilisera stöd för initiative­t. Omkring 80 frivilliga, främst ingenjörer, filar just nu på fyra olika respirator­modeller. En första variant håller på att testas.

Planen är att kunna producera respirator­er till en kostnad av motsvarand­e omkring 12 000 kronor, jämfört med respirator­er producerad­e av etablerade företag som kan kosta runt 200 000 kronor.

 ?? Bild: Pablo Porciuncul­a ?? Hjärtläkar­en Roberto Canessa, en av 16 överlevare efter flygkrasch­en i Anderna 1972, i samspråk med robotingen­jörer och läkare inför testandet av deras nyutveckla­de respirator­modell.
Bild: Pablo Porciuncul­a Hjärtläkar­en Roberto Canessa, en av 16 överlevare efter flygkrasch­en i Anderna 1972, i samspråk med robotingen­jörer och läkare inför testandet av deras nyutveckla­de respirator­modell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden