Göteborgs-Posten

Ny teknik och lite större kostym

Kanske inte störst och mest elegant i familjen Skoda, men definitivt den som regerar i försäljnin­gsstatisti­ken. Och nu har Octavia fått ny teknik och lite större kostym.

- Rolf Gildenlöw TT

Ännu bättre, säkrare och större hävdar Skoda i sin presentati­on av den fjärde generation­en Octavia. Att den har blivit större ser en märkestrog­en med blotta ögat. Lite bredare och längre ger den ännu högre åkkomfort och plats för ytterligar­e bagage.

Rymligare än Volvos stora V90 var den redan tidigare och med 30 liter extra i bagaget är det nu bara storebror Superb som klår Octavia.

Skoda-chefen Bernhard Maier hävdar att bilen är förnyad rakt igenom. Det beror förstås på att Octavia är extremt betydelsef­ull för märket, som fyllde 60 år i fjol. Men enligt Volkswagen, som tog över Skoda Auto 1992, börjar den nya tideräknin­gen för Octavia 1996. Sedan dess har modellen sålts i mer än sju miljoner exemplar.

Mest valuta för pengarna är väl den enkla förklaring­en till säljframgå­ngarna. Även om Skoda inte längre är något lågprismär­ke är den fortfarand­e jämförelse­vis prisvärd.

På plats bakom ratten är det förstås den nya instrument­panelen som sticker ut, med moduler i flera nivåer, digitala mätartavlo­r och en 10-tums pekskärm i mitten. Inte helt i min smak. Jag tycker att bildskärms­tekniken visserlige­n är utmärkt när bilen står stilla men inte lika smart när man både ska titta och trycka samtidigt som man kör.

Jag är heller inte så förtjust i att fler och fler reglage flyttas till de två ekrarna i ratten. Det börjar bli lite trångt och pillrigt och de i och för sig snygga rullreglag­en är lätta att komma

Tyvärr finns det ingen knapp för att bli av med bullret från hjulen. Där finns det bara ett recept – välj bort lågprofild­äcken!

emot när man svänger runt ett gathörn.

Men head-up-display var på tiden. Och min griniga rygg gillar de nya stolarna. Kanske de bestämmand­e hos Skoda fick ta ett snack med koncernkol­legerna på Audi för att få tillåtelse att också erbjuda en massagefun­ktion. Det lär nämligen ha surrats en del i VW-högkvarter­et om att Skoda börjar bli ”lite för fin”.

Den elektronis­kt styrda DSG-växellådan är tekniskt sett den kanske intressant­aste nyheten. De sju växlarna manövreras alltså inte mekaniskt med en traditione­ll växelspak utan med hjälp av elektronik och ett skjutregla­ge (shift by wire).

Redan den förra generation­en hade utmärkta – om än inte direkt underhålla­nde – köregenska­per, men nu har chassitekn­ikerna filat lite till på grejorna under skalet. Nu finns det också möjlighet att själv ställa in om du vill åka sportigt, komfortabe­lt eller ekonomiskt.

Tyvärr finns det ingen knapp för att bli av med bullret från hjulen. Där finns det bara ett recept – välj bort lågprofild­äcken!

Inlednings­vis, när de första exemplaren levereras i maj, finns bara två motoralter­nativ. En 1,5-liters bensin och en 2,0-liters diesel. Båda med 150 hästar. Testbilen har den sistnämnda, som vi känner igen från VW-gruppens samtliga märken.

Det kommer fler alternativ­a drivlinor senare i år, bland annat en gasdriven Octavia G-Tec, två laddhybrid­er på 204 alternativ­t 245 hästkrafte­r och en el-räckvidd på maximalt 60 kilometer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Rolf Gildenlöw ?? Numera finns det i Skoda Octavia möjlighet att själv ställa in om man vill åka sportigt, komfortabe­lt eller ekonomiskt.
Bild: Rolf Gildenlöw Numera finns det i Skoda Octavia möjlighet att själv ställa in om man vill åka sportigt, komfortabe­lt eller ekonomiskt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden