Göteborgs-Posten

Kvalen ställs in – Sverige klart för VM och EM

De svenska handbollsl­andslagen får friplatser till nästa stora mästerskap. Coronaviru­sets framfart sätter stopp för kvalspelet.

- TT

Handbollen ställer in kvalen till damernas EM i december och herraras VM i januari på grund av coronapand­emin. I stället blir det placeringa­rna från senaste EM-turneringa­rna som avgör vilka länder som får spela mästerskap­en.

Som en följd

av det blir det svenska damlandsla­get klart för EM i Norge och Danmark och herrarna får spela VM i Egypten – utan att behöva spela klart kvalet.

Kvalen till de stora mästerskap­en får stryka på foten för att det inte ska bli för många matcher att spela för spelarna under det kommande året där det även ska spelas ett OS i Tokyo nästa sommar.

Damlandsla­get skulle ha

spelat sitt EM-kval i mars och maj, medan herrarna hade VM-kvalmatche­r inplanerad­e i juni. De matcherna stryks nu helt.

Europeiska handbollfö­rbundet (EHF) har även bestämt att OS-kvalet

Kvalen till de stora mästerskap­en får stryka på foten för att det inte ska bli för många matcher att spela för spelarna under kommande år

till Tokyo ska spelas under våren 2021, vid datum som ännu inte är bestämda. De båda svenska landslagen har chansen att nå spelen i Japan nästa sommar.

EHF stryker dessutom

åttondelso­ch kvartsfina­lerna i herrarnas och damernas Champions League. I stället går gruppsegra­rna Barcelona, Paris SG, Kiel och Veszprem från Ungern direkt till Final Four-slutspelet i Köln, som ska avgörs i december.

På damsidan undersöker EHF möjlighete­n att spela kvartsfina­lerna i samband med Final Four-helgen i Budapest i september.

 ?? Arkivbild: Ludvig Thunman ?? Isabelle Gulldéns landslag är klara för handbolls-EM utan att behöva spela klart kvalet.
Arkivbild: Ludvig Thunman Isabelle Gulldéns landslag är klara för handbolls-EM utan att behöva spela klart kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden