Göteborgs-Posten

Zlatans kritik mot Malmö: ”Ska vara tacksamma”

Relationen Zlatan-Malmö FF har knakat sedan stjärnan gick in som delägare i Hammarby. Nu kommer han med hård kritik mot klubben där han fick sitt genombrott. – Jag spelade i MFF och har gjort det jag gjort för dem fast jag inte var välkommen, fast jag int

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

När Zlatan Ibrahimovi­c i november förra året gick in som delägare i Hammarby bröt han samtidigt en lång relation med Malmö FF. Det var så det sågs och kändes för många malmöiter.

Det hela hände bara några veckor efter att Zlatan-statyn restes utanför Malmö-stadion – en staty som efter upprepad vandaliser­ing flyttats bort.

Sedan några veckor befinner sig Zlatan i Stockholm och tränar med Hammarby samtidigt som fotbollen i Italien är pausad till följd av coronaviru­set.

När Milan återsamlar

sina spelare har den svenske storstjärn­an fått dispens att stanna i Sverige och fortsätta hålla igång med Hammarby.

Under fredagen stod internmatc­h på träningssc­hemat och Zlatan såg till att bli första målskytt på Tele2 arena.

Efter träningen kommentera­de

han för Dplay relationen med Malmö FF, som han tillhörde mellan 1994 och 2001, och kritiken mot hans nya relation till konkurrent­en Hammarby.

– De får ta sitt ansvar, de gör vad de vill och de får tro vad de vill. Jag spelade i MFF och har gjort det jag gjort för dem fast jag inte var välkommen, fast jag inte var önskad, fast jag blev blåst på mitt första kontrakt. Ändå valde jag att hjälpa till.

– Då ska man vara tacksam, med tanke på att man var sist in i ledet. Jag menar en allsvensk klubb som får 100 miljoner i dessa, tuffa tider, det är väl bra? Då ska man vara tacksam. De som vet, de vet. Och alla som snackar bara för att vinden blåser åt deras håll, då öppnar de munnen men annars vågar de inte. Men jag vet vad jag har gjort.

Vandaliser­ingen av statyn av honom själv i Malmö menar Zlatan är på ”dagisnivå” och han säger att bortfrakta­ndet av statyn inte betyder att hans historia är borta.

– Jag tycker det är synd. De vill ha uppmärksam­het och vill att media ska skriva om det för att det är coolt att hålla på med det. Jag menar, det är dagisnivå. Vi tillhör inte den nivån, vi är större än så. Statyn, det var vad det var. Bara för att den inte är där nu betyder det inte att min historia rivs ner. Den stannar kvar för evigt, säger han.

Malmö FF:s vd

Niclas Carlnén kommentera­r Zlatans kritik för Expressen:

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att han känner på det här sättet. Jag har svårt att referera till vad som hände innan han lämnade MFF i början av karriären, men under åren jag har varit här tycker jag vi har haft en bra dialog. Han vet var jag står i de flesta frågor.

På frågan om

klubbens relation till Zlatan i dag säger han:

– Jag har inte pratat med honom på ett bra tag. Jag kan inte riktigt svara på det, men han beskriver en känsla i intervjun.

Zlatans kontrakt med Milan sträcker sig till den 30 juli och sedan han började träna med Hammarby har spekulatio­ner om en eventuell framtid i klubben tagit fart.

Om sin fotbollsfr­amtid

säger han till Dplay:

– Vi får se hur det blir. Jag har sagt att jag vill spela fotboll så länge jag kan. I dag är det inte aktuellt med tanke på att jag tillhör Milan. Jag har kontrakt och vi får se hur det avslutas där. Om det avslutas. Jag måste tillbaka. Jag måste respektera mitt kontrakt. När man är profession­ell ska man hålla det man har skrivit på.

38-åringen utesluter inte allsvenskt spel framöver:

– Jag har alltid sagt att jag inte kommer spela i allsvenska­n, men jag har sagt andra saker också. Vi får se vad som händer.

Jag har alltid sagt att jag inte kommer spela i allsvenska­n, men jag har sagt andra saker också. Vi får se vad som händer.

Zlatan Ibrahimovi­c

 ??  ?? En internmatc­h på Tele2 arena med spelare från Hammarby och samarbetsk­lubben Frej hamnade i rampljuset under fredagen. Anledninge­n var förstås att Zlatan
En internmatc­h på Tele2 arena med spelare från Hammarby och samarbetsk­lubben Frej hamnade i rampljuset under fredagen. Anledninge­n var förstås att Zlatan
 ?? Arkivbild: Maxim Thoré ?? Ibrahimovi­c var med på planen.
Arkivbild: Maxim Thoré Ibrahimovi­c var med på planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden