Göteborgs-Posten

Är du redo för ett hundliv?

- TREVLIG LÄSNING!

VI NÄRMAR OSS TIDEN på året då det är vanligast att skaffa hund. För oss som har privilegie­t att kunna jobba hemifrån kan det vara extra lockande just nu. Man är hemma hela dagarna, det är soligt och går att ta promenadpa­user med jämna mellanrum. Hundarna har aldrig levt farligare. För vid något tillfälle kommer (förhoppnin­gsvis) vardagen åter, med 9-till-5jobb, kvällsakti­viteter och resor. Och vad händer då med din nya familjemed­lem?

Jag och min karantänko­mpis lånade nyligen en hund under en vecka och jag har aldrig känt mig mer benägen att ägna all min tid åt en lurvig boll. Mitt problem är att jag blir en slav under hunden. Vill du bli kliad på magen? Då är det jag som sitter där i timmar, med handen nergrävd i den ljuvligt mjuka gosedjursp­älsen, utan förmåga att slita mig. Så fort jag slutar tittar två bedjande ögon upp på mig och jag vet vad jag måste göra. Det händer att hunden märker det, förstår var makten egentligen ligger och börjar jaga eller jucka mot mig vid varje givet tillfälle. Mina ord är definitivt inte lag. Det gör mig förmodlige­n inte till en ultimat hundägare.

I DAG ÄR TANKEN ”ska vi skaffa hund?” inte längre lika lätt att omvandla till handling, och ett spontanköp på Blocket ses inte på med blida ögon. Processen man behöver genomgå liknar snarare den som krävs för att få adoptera ett barn, visa dig värdig ett nytt arbete eller sökandet efter ”den rätte”. Formulär med rigorösa frågor om hur du reagerar i stressiga situatione­r ska fyllas i, intervjuer ska genomföras och därefter kanske, kanske du får till ett första möte.

MÖJLIGTVIS SKA DU nöja dig med att titta på gulliga klipp på hundar, eller så är det verkligen dags att skaffa en ny bästa vän. Men det är inte bara upp till dig längre.

Sofia Andersson har mött hundarnas beskyddare, och de som accepteras som fullvärdig­a hundägare, för att ta reda på vad som egentligen krävs för att bli en sådan 2020. Hon har undersökt vad som händer med hundarna som köps i ett infall och slängs ut när sommaren är över. För allt fler skaffar hund, och därmed ökar även antalet hundar som måste omplaceras. Är hunden den nya sommarkatt­en? Det kan du läsa mer om från sidan 18.

 ??  ?? FRIDA ROSENGREN är redaktör för Två Dagar. Hon har ingen hund men tar varje tillfälle att begrava huvudet i främmande hundars päls.
FRIDA ROSENGREN är redaktör för Två Dagar. Hon har ingen hund men tar varje tillfälle att begrava huvudet i främmande hundars päls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden