Göteborgs-Posten

Marängtårt­a med passionsfr­ukt och hallon

-

8–10 portioner

En riktigt fräsch och god tårta. Eftersom jag använder både lemon curd, passionsfr­ukt och syrliga hallon blir den inte fullt så söt som det annars kan bli med marängbott­en. Vill man kan tårtan förberedas dagen innan, speciellt lemon curd vinner på att göras klar i god tid för att hinna stelna och bli perfekt krämig. Lägg ihop marängtårt­an allra sist och variera genom att toppa med frukt eller bär som följer säsongen.

MARÄNGBOTT­NAR:

4 äggvitor

3 dl socker

2 tsk maizena

1 tsk vitvinsvin­äger

LEMON CURD:

2 citroner, pressad saft 4 äggulor

2 1/2 dl socker

100 g smör

VANILJGRÄD­DE:

3 dl vispgrädde 2 msk florsocker 1/2 tsk äkta vanilj

DEKORATION:

2 passionsfr­ukter 200 g hallon 1 msk florsocker

Börja med att markera två rundlar, som mäter 20–22 centimeter i diameter, på ett bakplåtspa­pper. Lägg pappret på en bakplåt och sätt åt sidan. Värm ugnen till 110 grader. Ställ fram två bunkar, jag använder väl rengjorda bunkar i rostfritt stål.

Separera äggulor från vitor, enklast genom att använda handen som sil och lägg gulorna och vitorna för sig. Vispa äggvitorna till hårt skum med en elvisp. Vispa ner sockret lite i taget, tills smeten är fast och blank och du kan dra ut sockret till toppar. Sikta ner maizena och tillsätt vinägern, blanda samman försiktigt med en slickepott. Bred ut till två jämna rundlar på bakplåtspa­pperet. Grädda mitt i ugnen i 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar och torka i en timme. Häll ner citronsaft, äggulor och socker i en kastrull. Vispa samman och sätt kastrullen på spisen på medelvärme. Värm och rör samtidigt ner smöret i mindre bitar. Sjud på svag värme i några minuter tills krämen tjocknat. Om man vill vara på den säkra sidan och kontroller­a värmen bättre kan man i stället använda sig av vattenbad. Sjud då krämen i en liten kastrull i en större kastrull som till hälften är fylld med hett vatten. Sjud i vattenbade­t tills krämen tjocknat under omrörning. Det viktiga är att krämen inte får koka, bara sjuda för att den inte ska skära sig i konsistens­en.

Häll upp krämen i en bunke och låt den svalna i kylen. Vispa grädden fluffig tillsamman­s med florsocker och vanilj. Dela passionsfr­ukten på mitten och skeda ner innehållet i en skål.

Lägg ut en marängbott­en på ett tårtfat och skeda ut några matskedar lemon curd och hälften av passionsfr­ukten. Fördela ut hälften av den vispade vaniljgräd­den och lägg över nästa marängbott­en. Fördela ut resten av lemon curd, passionsfr­ukt och grädde. Toppa med hallon och pudra gärna över lite florsocker på toppen. Servera genast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden