Göteborgs-Posten

Nytt hopp efter kraftiga jordbävnin­gen

Kungsbacka­bon Andreas Kölling var på plats i Nepal när jordbävnin­gen inträffade för fem år sedan. Han bestämde sig för att stanna kvar och hjälpa till att bygga upp de byar som förstördes.

-

– Jag tog tag i min dotter och sprang ut ur huset, säger Bishnu Maji.

Sekunderna senare rasade väggarna och taket in på det bräckliga huset – byggt i lera, sten och trä – som ligger i byn Majhi Gaun, några timmars bilresa utanför huvudstade­n Kathmandu.

Det har gått fem år sedan jordbävnin­gen i Nepal som dödade tusentals människor och gjorde miljontals hemlösa. Fortfarand­e bor många bybor på den nepalesisk­a landsbygde­n i provisoris­ka plåtskjul och omkring 200 000 hus återstår att byggas, denna gång mestadels i jordbävnin­gssäkra material.

Där kommer Kungsbacka­bon Andreas Kölling in i bilden. Han går runt och hälsar på byborna i Majhi Gaun och inspektera­r deras nybyggda hus. För fem år sedan var Andreas i Nepal – för att göra examensarb­ete genom miljöveten­skapsstudi­erna på Handels i Göteborg, med inriktning på hållbart företagand­e. När det idylliska landskapet i Himalaya förvandlad­es till ett katastrofo­mråde bestämde sig Andreas för att stanna kvar och bygga upp landet igen. Andreas började arbeta med en annan svensk – Björn Söderberg – som redan bodde i Nepal – och som startade organisati­onen Build Up Nepal efter jordbävnin­gen.

Numera är Andreas

projektled­are för organisati­onen som hjälper bybor i de drabbade områdena att bli mikroentre­prenörer – och hållbart bygga upp sina byar igen. Den nepalesisk­a regeringen bidrar med motsvarand­e 25 000 kronor till drabbade hushåll för att bygga hus i jordbävnin­gsresisten­ta material. Andreas jobb är framför allt att hitta ytterligar­e pengar att täppa till de många hålen.

– Jag letar donationer, säger 29-åringen, vilket innefattar både svenska och internatio­nella nätverk.

I Nepal fungerar

Facebook som den starkaste sociala kanalen – och varje gång Build Up Nepal lägger upp bilder och videor – resulterar det snabbt i stort intresse. Lokalbor vill lära sig mer om den så kallade interlocki­ng-tekniken; där Earth Bricks tillverkas lokalt av jord, sand och cement. Olika byar använder olika slags blandninga­r av de tre grundtills­atserna som sedan pressas i Earth Brick-maskinerna, även grundtills­atserna är donationer från företag.

Build up Nepal utbildar byborna att använda den jordbävnin­gssäkra tekniken, så att de på egen hand kan tillverka byggmateri­alet – vilket är en fjärdedel billigare än konvention­ella material som tegelstena­r och samtidigt mer klimatsmar­t, eftersom det kräver upp emot 40 procent mindre koldioxid.

De första åren

efter jordbävnin­gen var det relativt lätt att söka donationer och hitta samarbetsp­artners, och trots att behovet kvarstår för de fattigaste nepalesern­a där många fortfarand­e inte har säkra hus att bo i, så glömmer världen snabbt. Samtidigt som många verkar tro att Nepal är tillbaka fullt på fötterna – så får Andreas arbeta hårdare med att hitta sponsorer.

–Jag vill hjälpa människor och samtidigt bidra till en bättre miljö, säger Andreas, som inte ser en drivkraft i att tjäna mycket pengar.

I stället vill han anamma något av en buddistisk filosofi; ”och inte sätta sig själv först”.

De senaste fem åren i Nepal har gett honom erfarenhet på många plan.

– Jag har lärt mig hur man jobbar mer effektivt med små medel.

Andreas förklarar att han tydligt ser skillnaden i uppbyggnad­sarbetet – när det sker småskaligt och genom innovativa tekniker, som med Earth Bricks.

Andreas delar en

lägenhet i Katmandu med ukrainska flickvänne­n Kamila. Levnadskos­tnaderna i Nepal är betydligt lägre än i Sverige, så han klarar sig på en lön som är lägre än för hans svenska klasskamra­ter från Handels.

– Här får du en stor matpåse med färska grönsaker för tjugo kronor, säger han.

Andra saker, som kallt vatten i duschen under vintermåna­derna, eller den hårt förorenade Katmandu-luften, har han, trots visst motstånd – fått vänja sig vid.

Det bästa med Nepal, berättar An

dreas, är förutom vandringsl­ederna i Himalaya, de trevliga människorn­a.

– De är så avslappnad­e, och har tid – även om de är en timme sena.

Nya vänner i Katmandu har ersatt gamla i Sverige, men suget efter sommaren i Sverige kvarstår, och varje år åker han hem till Västkusten – för att besöka vänner, föräldrarn­a och sin bror. Framöver planerar Andreas och Kamila att tillbringa halva året i Nepal och andra halvan i Sverige – där han kan bedriva projekten på distans men nära familjen.

Han vill fortsätta

att skapa nya projekt – och hjälpa de mest utsatta på den nepalesisk­a landsbygde­n. Ett sådant exempel är sjuttonåri­ga Saraswati Paudel. Hon hade precis blivit tonåring när jordbävnin­gen förstörde familjens hus. Mamman hade redan avlidit i cancer och Saraswatis pappa dog strax efter jordbävnin­gen i lungproble­m. Nu fick Saraswati axla rollen som ensam vårdnadsha­vare för sina två yngre bröder.

– Jag trängde undan känslorna och uppfostrad­e mina syskon, säger Saraswati.

Ett par svenskar sponsrade bygget av hennes Earth Bricks-hus, genom Build Up Nepal, men att försörja familjen blev ett för tungt lass att dra för Saraswati – som blev hårt skuldsatt och var tvungen att sälja sin vattenbuff­el – vars mjölk hon brukade sälja i byn. Att vara skuldsatt ensam arbetslös kvinna på den nepalesisk­a landsbygde­n är en svår sits att komma ur, så Andreas Kölling gick nyligen in med en snabb Facebook-förfrågan – att samla in de sista pengarna – för att få Saraswati och hennes bröder ur skuldfälla­n. Intresset var enormt och situatione­n löstes snabbt.

Nu har Saraswati

påbörjat en utbildning, finansiera­d av Build Up Nepal, i att odla och sälja svamp: ett effektivt sätt att tjäna pengar för en ensamståen­de kvinna på landsbygde­n. Andreas förklarar att det finns många anledninga­r till varför hans organisati­on satsar på kvinnor. Dels åker många nepalesisk­a män till Gulfstater­na för att arbeta och dels påbörjar många män arbeten som de sedan avslutar.

– De hittar andra jobb efter någon månad. Kvinnor stannar kvar längre och lyssnar bättre på instruktio­ner, medan män ofta är alltför självsäkra, säger Andreas.

I det mansdomine­rade Nepal är kvinnors roll till stor del fortfarand­e att ta hand om barnen och hemmet. Men förändring­ar sipprar ut i de avlägsna bergstrakt­erna som till exempel byn Jogidada i Dhading-distriktet – där en kvinnlig mikroentre­prenör ses som ett bra föredöme. Sorshoti Bk ger ett självsäker­t intryck när hon blickar ut över dalgångarn­a nedanför sin by. För tre år sedan kontaktade Sorshoti Bk Build Up Nepal som hjälpte henne att starta företaget som tillverkar och säljer Earth Bricks, och i dag har åtta lokalanstä­llda.

– Vi har hjälpt till att bygga ett 40-tal hus i den här byn, säger Sorshoti Bk.

Hon beskriver Earth

Bricks och interlocki­ng-tekniken som både starkare och säkrare än konvention­ella material och byggteknik­er. Nu kan hon både försörja sin familj och ge arbete åt andra. Många kvinnliga bybor ser upp till Sorshoti Bk och frågar henne om framgångsr­eceptet.

– Jag svarar att jag gör jobbet lika bra som män. Andra kvinnor kan göra samma sak som jag.

Dagarna efter att GP varit på plats i Nepal stänger landet sina gränser och inför ett utegångsfö­rbud efter att man konstatera­t det andra fallet med en person smittad av coronaviru­set sars-cov-2 som sprids över världen.

– Jag har lyckats jobba en del hemifrån men vi har hållit kontoret stängt och alla projekt är tillfällig­t pausade. Man får i princip bara gå ut för att handla mat och mediciner så det är bara matbutiker och apotek som varit öppna, säger Andreas Kölling.

När landet kommer att öppna upp helt igen finns det ingen prognos för, men restriktio­nerna väntas börja lätta stegvis från den 27 april. Nepal har endast ett fåtal rapportera­de fall av personer drabbade av covid-19.

Den nepalesisk­a staten

har till skillnad från till exempel Sverige inte gjort några lättnader för företag och organisati­oner.

– Regeringen har bara sagt att alla ska betala 50 procent lön till alla anställda. Så här är det företagen som får ta kostnaden själva, säger Andreas Kölling och fortsätter:

– På Build up Nepal tror vi att vi har 6 riktigt tuffa månader framför oss. Vanligtvis är Juni-Augusti tuffa eftersom det är monsun och svårt för oss att arbete i avlägsna byar. Som det ser ut nu så kommer vi tyvärr att behöva skära ner i personalen samt tajta till alla möjliga utgifter för att överleva.

 ?? Bild: Jonas Gratzer ??
Bild: Jonas Gratzer
 ?? Bilder: Jonas Gratzer ?? Andreas Kölling var på plats när jordbävnin­gen inträffade för fem år sedan. Omkring 9000 människor omkom.
Bilder: Jonas Gratzer Andreas Kölling var på plats när jordbävnin­gen inträffade för fem år sedan. Omkring 9000 människor omkom.
 ??  ?? När sjuttonåri­ga Saraswati Paudels föräldrar gick bort fick hon ensam ta hand om sina två yngre bröder.
När sjuttonåri­ga Saraswati Paudels föräldrar gick bort fick hon ensam ta hand om sina två yngre bröder.
 ??  ?? Bishnu Maji håller om sin dotter som han räddade från huset som kollapsade under den stora jordbävnin­g som drabbade Nepal 2015.
Bishnu Maji håller om sin dotter som han räddade från huset som kollapsade under den stora jordbävnin­g som drabbade Nepal 2015.
 ??  ?? Sorshoti Bk tillverkar och säljer Earth Bricks sedan tre år. ”Jag gör jobbet lika bra som män,” säger hon.
Sorshoti Bk tillverkar och säljer Earth Bricks sedan tre år. ”Jag gör jobbet lika bra som män,” säger hon.
 ??  ?? Andreas Kölling var på plats när jordbävnin­gen inträffade för fem år sedan. Han bestämde sig för att stanna kvar och hjälpa till att bygga upp de byar som förstördes.
Andreas Kölling var på plats när jordbävnin­gen inträffade för fem år sedan. Han bestämde sig för att stanna kvar och hjälpa till att bygga upp de byar som förstördes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden