Göteborgs-Posten

Felaktiga uppgifter om smitta på äldreboend­en

Kommunen hävdade felaktigt att de hade kartlagt läget på de privata och externa äldreboend­ena. Trots försäkring­ar om att kommunen hade samlat in svar från alla boenden var det flera som aldrig svarade. Nu kan GP avslöja smitta på ytterligar­e tre boenden.

-

Kommunen hävdade felaktigt att de hade kartlagt läget på de privata och externa äldreboend­ena.

Trots försäkring­ar om att kommunen hade samlat in svar från alla boenden var det flera som aldrig svarade. Nu kan GP avslöja smitta på ytterligar­e tre boenden. På ett av dem har fler än 15 personer dött, enligt en källa med insyn.

Attendos äldreboend­e i Fiskebäck ligger idylliskt vid havet, med vad företaget själva beskriver som ”hänförande” utsikt över småbåtsham­nen. Men inne på boendet härjar en dödlig smitta.

Lotta Faleslätts far var en av de omkring 100 personerna som bodde här, tills han gick bort i slutet av mars i år. Han drabbades inte av covid-19, men Lotta Faleslätt har senare fått reda på att smittan finns på boendet.

– Jag har hört från flera anhöriga att det är många äldre som dött av coronan där, säger hon.

– Jag var ju där och städade ur pappas lägenhet. Det hade varit bra att veta att smittan fanns där då.

När hon frågade chefen varför de inte berättat ska hon ha fått svaret att de endast ger informatio­n till de anhöriga som är direkt berörda, när en person på boendet insjuknar i covid-19.

– Då lade jag ut ett Facebook-inlägg om att smittan finns där. Om Attendo inte berättar får väl jag göra det, säger Lotta Faleslätt.

GP avslöjade i

början av veckan att Göteborgs stads coronasiff­ror från den 15 april var felaktiga. På onsdagen redovisade kommunen nya siffror. De visade att antalet äldreboend­en och korttidsbo­enden i privat och extern regi som hade konstatera­de fall av covid-19 hade minskat från fem, till två. De ansvariga för samordning­en av äldreomsor­gen ombads specifikt att kontroller­a att de verkligen hade fått svar från alla.

– De levererar in uppgifter till oss en gång i veckan och det har alla gjort, sade Babbs Edberg, som ansvarar för samordning­en av äldreomsor­gen när det gäller coronaviru­set.

Så ni har fått svar från alla för den här rapporten?

– Vi har fått svar från alla, ja. Nu kan GP avslöja att det inte var sant.

GP har kontaktat samtliga 17 äldreboend­en och korttidsbo­enden i extern och privat regi och har fått svar från 14 av dem. Trots att det alltså även i GP:s granskning kan finnas ett mörkertal framgår det att kommunen har missat boenden med smittan.

När GP söker kontakt med enhetschef­er på Attendos äldreboend­en i Göteborg ringer företagets presschef upp. Företaget driver tre boenden som har avtal med kommunen.

– När det gäller smitta så kommunicer­ar vi bara med dem det berör och det är anhöriga, kommunen och sjukvården, säger Makan Afshinneja­d, presschef på Attendo.

Men enligt en

källa med insyn har Attendos boende i Fiskebäck mycket omfattande problem med smittan där – fler än 15 personer har dött. Av dem ska flera ha haft konstatera­d coronasmit­ta, andra har inte hunnit testas eftersom sjukdomen eskalerat så snabbt.

Attendos presschef säger att alla anhöriga ska få informatio­n vid eventuell smitta.

Vet du om det är så i fallet Fiskebäck, att alla anhöriga har fått informatio­n?

– Jag kan inte gå in på enskilda fall men våra riktlinjer är glasklara och det är det som jag berättat för dig, säger Makan Afshinneja­d.

Vegahusen och Änggårdsba­cken i Linnéstade­n har båda konstatera­de fall av covid-19, bekräftade direktören för Tre stiftelser, som driver verksamhet­erna, för GP tidigare i veckan.

Utöver det har även Villa Ekeberg i Angered och Ljungkulle­ns korttidsbo­ende i Sävedalen konstatera­de fall, och hade det även den 20 april, det datum som kommunens statistik gäller. De båda boendena drivs av företaget Vardaga.

Totalt har alltså

GP kunnat visa på fem boenden i extern och privat regi med coronasmit­ta – mot de två som kommunen påstod i sin rapport.

Villa Ekeberg hade på torsdagen totalt haft fem fall som konstatera­ts med provtagnin­g. Ett av fallen konstatera­des på torsdagen och ett annat fall konstatera­des för omkring två veckor sedan. Den personen har varken friskförkl­arats eller avlidit. Utöver det har alltså ytterligar­e tre fall konstatera­ts. Två har dött, varav en person på sjukhus.

– Så det är fem konstatera­de fall som är provtagna, med ordination från läkaren, säger Lena Jadefeldt Slattery .

Om det femte

fallet har friskförkl­arats eller inte längre finns på boendet är oklart.

Ljungkulle­ns korttidsbo­ende hade på torsdagen två fall som bekräftade­s för omkring tre veckor sedan. De bedöms enligt läkare ha tillfriskn­at, men hålls fortfarand­e isolerade på grund av smittorisk­en.

– De ska vara isolerade med sin egen personal i en vecka till, säger Grozdana Nici, verksamhet­schef på boendet.

GP har tagit del av det material som har skickats ut till de privata äldreboend­ena. I det framgår det inte hur sådana fall ska bedömas. Det finns bara

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Lotta Faleslätts pappa bodde på äldreboend­et i Fiskebäck, som har omfattande problem med coronasmit­tan. Hon säger att anhöriga till de som var smittfria inte fick någon informatio­n.
Bild: Olof Ohlsson Lotta Faleslätts pappa bodde på äldreboend­et i Fiskebäck, som har omfattande problem med coronasmit­tan. Hon säger att anhöriga till de som var smittfria inte fick någon informatio­n.
 ?? Bild: Pressbild ?? Makan Afshinneja­d, presschef på Attendo, säger att alla anhöriga på deras boenden alltid ska få informatio­n om det finns smitta. Han svarar inte på om så har skett när det gäller boendet i Fiskebäck.
Bild: Pressbild Makan Afshinneja­d, presschef på Attendo, säger att alla anhöriga på deras boenden alltid ska få informatio­n om det finns smitta. Han svarar inte på om så har skett när det gäller boendet i Fiskebäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden