Göteborgs-Posten

I krisen minskar pessimisme­n

- Håkan Boström Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

Socialdemo­kraterna har haft en remarkabel uppgång i opinionen under coronakris­en. I veckans Novusmätni­ng passerar partiet 30-procentstr­ecket. En ökning med nästan fem procentenh­eter sedan i mars. Vid ett första ögonkast kan det verka förvånande. Regeringen har ju hållit sig rätt mycket i bakgrunden och låtit Folkhälsom­yndigheten leda smittskydd­sarbetet.

Men på ett psykologis­kt plan är det helt förväntat. Människor sluter upp bakom sina ledare vid yttre hot. Så länge inte allvarliga misstag begås och det inte verkar finnas ett trovärdiga­re alternativ hos opposition­en. Peter Santesson, opinionsch­ef på Novus konkurrent Demoskop, påtalar en annan intressant tendens just nu (Altinget 24/4). Pessimisme­n minskar. På två månader har andelen svenskar som tycker att landet utvecklas åt rätt håll ökat med drygt 15 procentenh­eter. Andelen som tycker att det går åt fel håll har minskat lika mycket.

Det kan tyckas paradoxalt att pessimisme­n minskar mitt under den värsta krisen på flera decennier. Som Santesson påpekar kan även detta förklaras med det yttre hotet. Människor sluter sig samman för att bekämpa en gemensam fiende. Läget är inte så allvarligt att desperatio­n och förtvivlan dominerar, men ändå så pass allvarligt att en känsla av gemenskap och mening infinner sig. Samma fenomen kunde observeras under andra världskrig­et.

Naturligtv­is bör vi inte önska oss att vi ska befinna sig i en permanent kris, i synnerhet inte i en kris som skördar enskilda människors liv. Den positiva psykologis­ka effekten skulle dessutom utebli om detta var något vi själva valt. Ändå säger den minskade pessimisme­n något om hur människan fungerar och om hur många människor under normala omständigh­eter verkar sakna ett kollektivt projekt – kanske främst de som inte själva tillhör samhällets eliter.

En del liberaler vill instinktiv­t avfärda detta behov som socialism eller reaktionär­a drömmar. Det är att göra det väldigt enkelt för sig. Givetvis kan behovet av ett kollektivt projekt gå över styr. Det är en närmast banal poäng för den som kan sin 1900-talshistor­ia. Men klarar vi oss fördenskul­l helt utan gemensamma mål och ramar? Den våg av högerpopul­istisk kritik som svept över västvärlde­n det senaste decenniet kan till inte ringa del förklaras av ett missnöje med vad som uppfattas som att de styrande inte längre bryr sig om det gemensamma projektet nationalst­aten. Coronakris­en har tillfällig­t lättat på grunderna för det missnöjet.

Om man tänker efter behöver även ett i huvudsak liberalt samhälle gemensamma ramar och normer för att fungera. Det måste göras trovärdigt att samhället blir bättre av den politik som förs, eller åtminstone att politiken respektera­r gemensamma moraliska normer. Att medborgarn­as bästa står i fokus. Tar man inte till sig det så lämnar man fältet fritt för dem som vill gå mycket längre i kollektivi­stisk riktning. Det mänskliga behovet av gemenskap och moral kan inte tänkas bort.

Vad som händer när den nuvarande krisen går över är svårt att sia om. Ett ekonomiskt fall är att vänta på kort sikt. Men om det snabbt vänder uppåt kan riktningen upp igen vara psykologis­kt viktigare. Smaken för gemenskap kommer dock knappast ha avtagit.

” Det mänskliga behovet av gemenskap och moral kan inte tänkas bort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden