Göteborgs-Posten

Hummer ska hållas kallt

-

Replik Till 17/4 Illa berörd av fiskbilen

Hej Kalle Konsument! Tråkigt att du känner dig illa berörd av hanteringe­n av humrarna. Vi vill därför informera dig om hur hantering av levande humrar bör gå till.

Humrar klarar sig levande uppe på land runt fyra till fem dagar, ibland längre. Det beror på hur de hanteras. Deras gälar sitter innanför ryggskölde­n. Så länge gälarna är fuktiga kan de ta upp syre från luften. Torkar de ut dör de alltså snabbare.

Humrar skall givetvis hållas kallt. Däremot bör levande hummer inte ligga på is då det blir för kallt för dem och kortar livslängde­n.

Gummiband sätts på klorna då humrarna förvaras tillsamman­s inför försäljnin­g. Anledninge­n är att de är revirtänka­nde och aggressiva mot andra humrar. De kan till och med äta upp varandra. Gummibande­n är alltså till för att skydda dem mot varandra. Gummibande­n tas av innan hummern kokas.

Levande, okokt hummer skall säljas just levande. Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer. Anledninge­n är att det är svårt att se kvalitetsf­örsämringa­r på död hummer. Samma sak gäller insjökräft­or. Däremot får havskräfto­r och räkor säljas döda/råa. Oftast köper fiskhandla­re inte in mer hummer än vad man vet att det går åt på en till två dagar. Får man inte sålt den kokar man den troligtvis och säljer som kokt i stället. Så gissningsv­is körs de inte runt levande speciellt länge.

Sjömatsfrä­mjandet

 ??  ?? Humrar skall givetvis hållas kallt, förklarar insändarsk­ribenten.
Humrar skall givetvis hållas kallt, förklarar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden