Göteborgs-Posten

Oseriöst av Västtrafik och regionen

- Fredrik Olsson Näringsliv­schef Härryda kommun

I dessa tider har många företag det svårt, och det är en kamp att få verksamhet­er att gå runt. Staten har sjösatt ett antal stödpaket för att hjälpa till, men mitt i krisen lanserar nu Västra Götalandsr­egionen kraftiga försämring­ar för företag och boende i Göteborgsr­egionen. Kollektivt­rafiken skall förenklas och hela regionen delas in i tre zoner, och även om det finns vinnare i systemet så finns det också stora förlorare.

Härryda kommun är en stark näringsliv­skommun med en mycket god tillväxt och med flest nya arbetstill­fällen i regionen under de senaste fem åren. Näringsliv­et är beroende av effektiva transporte­r och fler vill resa mer effektivt, skapa mindre trängsel och vara en del av ett mer hållbart samhälle. En enkelresa från Mölnlyckem­otet till Korsvägen med buss tar mindre än tio minuter och kostar idag 55 kronor. I det nya prissystem­et kostar samma resa 25 procent mer och hela 100 procent mer än att resa från Öckerö, Partille eller Mölndal till Göteborg.

Under ett antal år arbetade Västtrafik med ett nytt biljettsys­tem. Dagens system är svårt att förstå och kräver en hel del kunskap för att kunna checka in och, använda plus och T och andra spännande bokstäver. Ett antal miljoner är nedlagda i att försöka hitta ett mer rättvist system som baseras på färdsträck­a. Hela det projektet är nu nedlagt och istället lanseras de tre zonerna. Enklare och tydligare kanske, men enormt mycket dyrare för en del.

Hur kan regionen motivera denna enorma kostnadshö­jning och varför slår man sönder Göteborgsr­egionen? Hur motiverar regionen att Mölnlycke kommer att kosta dubbelt så mycket som en betydligt längre resa från Öckerö?

 ??  ?? Även om det finns vinnare i systemet så finns det också stora förlorare, menar insändarsk­ribenten.
Även om det finns vinnare i systemet så finns det också stora förlorare, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden