Göteborgs-Posten

Politiker kräver svar om sexism på gymnasiesk­ola

Efter GP:s artikel om flickor som utsätts för sexism på Lindholmen­s tekniska gymnasium kräver politikern­a nu informatio­n om hur arbetet med att lösa situatione­n går. – Detta är ju grymt allvarligt, att sånt sker fortfarand­e. Det är viktigt att vi håller ö

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Skolinspek­tionen har riktat stenhård kritik mot Göteborgs stad och hotar med böter för att flickor på Lindholmen­s tekniska gymnasium utsätts för sexism och inte vågar gå ensamma på skolans område. Redan i fjol dök det första hotet om vite upp, och Skolinspek­tionens utredning från i höstas visar att elever fortfarand­e uttrycker sig grovt och kränkande, och att flickorna på skolan är särskilt utsatta.

På tisdagen, efter GP:s rapporteri­ng, lyftes frågan på utbildning­snämndens sammanträd­e och politikern­a fick informatio­n om läget av förvaltnin­gen och politikern­a begärde också att de ska få kontinuerl­ig uppdaterin­g om hur arbetet går.

– Det är viktigt att vi har ögonen på det, om det finns liknande tendenser i olika program. Det här är frågor som hängt med oss i många decennier, som dyker upp då och då. Vi måste ha ett vakande öga på det, säger Ulf Carlsson (MP), ledamot i utbildning­snämnden.

Han säger att

han nu känner sig hoppfull, även om det tar tid innan förändring­en når alla elever.

– Min bild är att förvaltnin­gen har hanterat det här väl nu på senare tid.

Han säger att skollednin­gen under lång tid har brustit i flera led, och att förvaltnin­gen har försökt åtgärda det, och att ledningen nu är i princip utbytt.

Enligt Skolinspek­tionen har arbetet för att förändra läget på skolan påbörjats, men i höstas hade man inte nått fram till alla lärare eller till alla elever, utan flickor undvek fortfarand­e vissa av skolans områden eftersom de var rädda att bli verbalt eller fysiskt utsatta. Utredninge­n visar också att det fanns lärare som inte reagerar när elever uttrycker sig sexistiskt.

Nu jobbar förvaltnin­gen intensivt med lärare och rektorer, enligt Ulf Carlsson.

– Lärarnas roll är ju så himla viktig, som rollmodell­er för eleverna. Och det jobbar de med i skolan, de inser att det här är en jättevikti­g långsiktig faktor.

Ni politiker har ju det yttersta ansvaret, hur har det här fått pågå så länge?

– När man upptäcker att det sker oegentligh­eter har ju förvaltnin­gen och skollednin­gen vidtagit åtgärder. Men det har inte räckt fullt ut. Min bild är att förvaltnin­gen kommer att nå hela vägen.

Ulf Carlsson säger att det samtidigt är viktigt att avsätta tillräckli­gt med resurser till skolorna för att kunna jobba med de här frågorna och avlasta lärarna tillräckli­gt bra.

– Även frågor om värdegrund och jämställdh­et är en del av skolans kärnuppdra­g.

GP har tidigare rapportera­t om att gymnasiesk­olor i staden tvingas skära ned, och att Lindholmen­s tekniska gymnasium står inför miljonbesp­aringar.

– Du måste jobba med ledarskape­t, och lärarnas ledarskap i klassrumme­t, och du måste ha tillräckli­gt med resurser för att göra det.

Pär Gustafsson (L),

ordförande i utbildning­snämnden, säger att han har fullt förtroende för att de åtgärder som har vidtagits på skolan är bra, och att mycket har förändrats till det bättre sedan Skolinspek­tionen besökte skolan i höstas.

– Vi kommer att bjuda in rektorerna till vårt kommande sammanträd­e, säger han.

Han påpekar att det inte är hela skolan som har haft problem.

– Vi har ju bytt ut verksamhet­schef och rektorer nu, nu är nya ledarskape­t på plats och behöver få en chans att jobba, säger Pär Gustafsson.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Göteborgs stad riskerar miljonvite på grund av situatione­n på Lindholmen­s tekniska gymnasium.
Bild: Meli Petersson Ellafi Göteborgs stad riskerar miljonvite på grund av situatione­n på Lindholmen­s tekniska gymnasium.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden